Merkez Bankası'ndan enflasyon raporu

Merkez Bankası Mart ayı enflasyon rakamını yorumladığı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının enerji, gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı belirtildi. Üretici fiyatlarındaki artışın ise uluslararası emtia fiyatlarında devam eden yükseliş ve tedarik zincirlerindeki aksamalardan kaynaklandığı ifade edildi.

Merkez Bankası, Mart ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmesini "Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu"'nda açıkladı.

Raporda, enflasyondaki artışa en belirgin katkının enerji, gıda ve temel mal gruplarından geldiği vurgulandı. Ayrıca emtia fiyatlarındaki artışın da jeopolitik gelişmelerle birlikte daha da belirginleştiğine dikkat çekildi.

Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışın yurt içi enerji fiyatları üzerinde etkili olduğu belirtilen raporda, elektrik fiyatlarında kademeli tarife sisteminde yapılan düzenleme ve KDV indiriminin daha olumsuz bir görünümü sınırladığı belirtildi.

Gıdada yıllık enflasyonundaki yükseliş alt gruplarda devam ettiği ve son dönemde aylık yüksek fiyat artışlar yaşanan taze meyve ve sebze fiyatlarının Mart ayında yatay seyrettiği ifade edildi.

Yurt içi üretici fiyatları mart ayında yüzde 9,19 arttı ve yıllık enflasyon 9,96 puan yükselişle yüzde 114,97 oldu. Raporda üretici fiyatlarındaki artışın uluslararası emtia fiyatlarında devam eden güçlü yükseliş ve tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde sürdüğü belirtildi.

# elektrik # Merkez Bankası # enflasyon # oldu # rapor # Yurt # son # mart # fiyat gelişmeleri raporu