Çay üreticisi maliyetlerin altında eziliyor

Çay taban fiyatları henüz açıklanmadı. Ancak girdi maliyetleri oldukça yüksek. Çay üreticileri bu yıl alım fiyatının 110 TL olmasını istiyor. Ulusal Kanal yayınına katılan üreticiler, kendilerini koruyan bir yasanın çıkması için de çağrıda bulundular.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde en önemli geçim kaynaklarından biri çay. Halihazırda kota ve kontenjan sorunlarıyla mücadele eden üretici bir de yüksek girdi maliyetlerinin altında eziliyor.

Ulusal Kanal yayınına katılan çay üreticileri sorunlarını ve taleplerini anlattı.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, bir senede gübreye yüzde 400 zam geldiğini söyledi ve bu zamların üreticinin önünde bir engel olduğunu ifade etti.

Çay taban fiyatları de henüz açıklanmadı. Üretici hem taban fiyatının 10 TL olmasını hem de özel sektörün alım politikasının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Kotalar ve kontenjanlar da üretime engel. Kapasitenin arttırılmasını ve üreticinin mahsulünün tamamının alınması da talepler arasında.

Sorunların çözümü için çay kanununu işaret eden Özsoy, kanunun sürekli ertelendiğini söyledi. Üreticilerin taleplerini ileten Özsoy kanunun olmazsa olmazı olarak Taban fiyatı altında üreticiden mahsul alınmasını engelleyen maddeyi gösterdi.

# ekonomi # ulusal kanal # rize # Ulusal # çay # kanun # kota # Çay üreticisi # fındıklı