Hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı

İstanbul’da son günlerde hava kirliliğinde artış yaşanıyor. Hava kalitesinin sağlıksız ölçüldüğü bazı ilçeler için uzmanlar, “gerekmedikçe pencerelerinizi açmayın” uyarısı yapıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada İstanbul’daki hava kalitesi değişimi dikkat çekti. Son günlerde yaşanan sisle birlikte, İstanbul'un birçok ilçesinde hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı.

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik, özellikle Esenyurt, Kağıthane, Kadıköy ve Göztepe ilçeleri için pencere açmayın uyarısı yaparak şunları belirtti:

- Sisli, yüksek basınçlı günlerde İstanbul'un Büyükada, Boğaziçi dışında hemen hemen her yerinde standartların aşıldığını görüyoruz. Esenyurt'ta, çok dramatik seviyeler var. 200 mikrogram bölü metreküpü aşan, 250 mikrogram metreküpe ulaşan partikül konsantrasyonları var. Anadolu Yakası'nda Göztepe'de çok ciddi bir kirlilik yoğunluğu var.

Prof. Dr. Selahattin İncecik, kentteki trafik yoğunluğunun hava kirliliğinin arttıran en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi. İstanbul’da radikal kararların alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

- Bütün otobüslerin elektrikli olması lazım. Ağır tonajlı, dizel araçların şehir merkezlerine girişlerine sınırlamalar getirilmesi gerekiyor. Şehir merkezlerinde, ana arterlerde yürümek bile tehlikeli. Birikmeler aynı bölgede oluyor. Elektrikli araçların artık hızlı bir şekilde devreye girmesi lazım. Hava kirliliği, biz farkında olmasak da sağlığımız üzerinde büyük tahribat yaratıyor. Özellikle astım, koah gibi solunum yolu rahatsızlığı olanlar, bu tahribatı daha yakından yaşıyor. Uzmanlar, soğuk algınlığı sonrası bir türlü geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğunu belirtiyor. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı olanlar ile yaşlı ve çocukları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor. Tüm vatandaşlara da dışarı çıkarken mutlaka maske takmaları çağrısı yapıyor.
# hava kirliliği