Manisa’da bağ bozumunun ardından pekmez mesaisi başladı

Türkiye’nin üzüm üretim merkezi Manisa’da bağ bozumunun ardından pekmez mesaisi başladı. Bağlardan toplanan üzümler imece usulüyle sıkılıyor. Kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Geleneksel üretim yöntemlerinin kattığı lezzet yoğun talep görüyor.

Sabahın erken saatlerinde bağlara gidiliyor. Üzümler, türküler eşliğinde özenle toplanıyor. Traktörlerle evlere taşınıyor. Kazanlar kuruluyor. O kazanlar pekmez için kaynıyor. Üzüm diyarında şimdi pekmez zamanı…

Türkiye’nin üzüm üretim merkezi Manisa’da bağ bozumunun ardından pekmez mesaisi başlıyor. Özenle toplanan üzümler geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüşüyor.

Üzüm suyunun yoğunlaşması için 2 gün kasalarda dinlendirilen üzümler, havuzlarda ezilerek şıra haline getiriliyor.

Şıra bir gün bekletiliyor ardından da üzerine bölgede "pekmez toprağı" olarak bilinen kil ilave ediliyor.

Ertesi sabah topraktan arındırılan şıranın kaynatma işlemine geçiliyor. Mahalle meydanına kazanlar kuruluyor. Odun ateşiyle ısıtılan kazanlarda üzüm suyu yaklaşık 16 saat kaynatılıyor. Bu zorlu işlemin üstesinden imeceyle geliniyor.

Kıvamını aldıktan sonra 6 saat dinlendirilen pekmez, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan şişelere dolduruluyor. Her aşaması ayrı bir emek gerektiren üzüm pekmezi, büyükşehirler ile çevre illerden yoğun talep görüyor.

# pekmez # Manisa # Bağ bozumu