Yeşilli halkı çare arıyor: Vatan Partisine başvurdular

Yeşilli ilçesi mahallerinde kentsel dönüşüm kapsamında 200 ev yıkıldı. Yurttaşlar, hahkeme kararlarına rağmen yıkımların devam ettiğini belirtiyor. Ulusal Kanal Muhabiri Ekrem Demir, Yeşilli halkının sorunlarını Ulusal Kanal ekranlarına yansıttı.

Mardin’in Yeşilli ilçesi yaklaşık 15 bin nüfusa sahip, bağcılıkla geçinen küçük bir ilçe. İlçe halkı 6 yıldır kentsel dönüşümle yatıp, kentsel dönüşümle kalkıyor. Kentsel dönüşümle mağdur olduklarını, evlerine olması gerekenin çok altında değer biçildiğini söyleyen mahalleli, mahkeme kararlarına rağmen yıkımlara devam ettiğini belirttiler.

Proje başlatıldığında 'iki katlı villalar yapılacak' denildi ama şimdi yüksek katlı evler konuşuluyor. Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar terörist olmaktan fuhşa kadar birçok suçlamayla karşı karşıyalar. 

Yeşilli ilçe merkezi 5 mahalleden oluşuyor. Kentsel dönüşüme Tepebaşı ve Gül mahallesinin bir bölümü giriyor. Birçok evin yıkıldığı ve kiminde de yıkımın devam ettiği görülüyor. Mahallede gezerken yıkılacak binaların pencerelerinden, balkonlarından bizlerden yardım isteyen çağrılarla karşılaşıyoruz.

VATAN PARTİSİ’NE BAŞVURDULAR

Çare arayan ilçe halkı, çalmadık kapı bırakmamış, son çare Vatan Partisi’ne başvurdu. Vatan Partisi Mardin İl Başkanı Zeynettin Bozan başkanlığında bir heyet, ilçeyi ziyaret ederek şikâyetleri dinledi, çözümü konuştu. Hafta sonu Ankara’da yapılacak Vatan Partisi’nin genel kurultayına birlikte gitme kararı alındı.

Tepebaşı mahallesinin eski muhtarlarından İlhan Bayocak, kentsel dönüşüme başlarken belediye başkanının, iki katlı villa şeklinde avlulu evler yapacağını söylediğini ama sonra işe rant girdiğini ve 7 katlı evlerin konuşulduğunu anlattı.

Bayocak, yaklaşık 200 evin yıkıldığı, 50-60 evin de yıkılacağı bilgisini vererek hak sahiplerine değerinin çok altında fiyat teklif edildiğini belirtti. Kendi evlerini, belediyenin belirlediği ölçülerde kendilerinin yapmak istediğini kaydeden İlhan Bayocak, evlerinin bir anlaşma olmadan zorla yıkıldığını ifade etti.

İhale edilen müteahhidin gelip kendileriyle anlaşacağını düşündüklerini ama öyle olmadığını, tapularını verdiklerini ama kime verdiklerinin belli olmadığını söyledi.

Bayocak, “Bana ‘500 bin lira ya da yerine bir daire bir dükkân vereceğiz’ dediler. Ben de ‘Bir daire bir dükkân 3 milyon ediyor, ver bu parayı anlaşayım’ dedim, ‘yok’ diyorlar. Elimizde resmi bir belge de yok, evim yıkıldı, elimde tapum var, anlaşma yapmadım. Teklif edilen 500 bin lirayla hiçbir şey yapılmaz. Ben arsama 4-5 katlı bina yapabilirim.” şeklinde konuştu.

Vatan Partisi Mardin İl Başkanı Zeynettin Bozan, Yeşilli halkının şikâyetlerini dinledikten sonra mahalleliye şöyle hitap etti: “Biz sizin arkanızdayız ve sizinleyiz. Sizleri dinledik, bunları Ankara’ya kadar taşıyacağız. Ayın 25’inde sizleri Ankara’ya davet ediyorum. Size bir otobüs tahsis ediyorum. Hepinizi Ankara’ya götürüyorum. Bu sorunu hep beraber çözeceğiz.”

# Mardin # mardin # mardin son dakika # vatan partisi # kentsel dönüşüm mağduru