Önce İstanbul şimdi İzmir, su sorunu büyüyor

İzmir’in ana su kaynağı Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 39’a geriledi. Geçen yıl bu oran yüzde 55 seviyesindeydi.

İzmir’in ana su kaynağı Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 39’a geriledi. Geçen yıl bu oran yüzde 55 seviyesindeydi. Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “bu yaz bizi susuzluk bekliyor” dedi. Yaşar belediyeler peyzaj düzenlemesinde çim yerine su istemeyen bitkiler dikmesini, tarımsal alanda da damlama sulamaya geçilmesi önerisini yaptı.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaz aylarının susuz geçeceği uyarısı yaptı. İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranın yüzde 39 seviyesinde olduğunu söyleyen Yaşar, bu yıl seviyenin yüzde 60’a çıkamayacağı öngörüsünü paylaştı.

İzmir içme suyun 270 bin metreküpünü Tahtalı Barajı’ndan 250 bin metreküpünü de Manisa’daki kuyulardan alınıyor. Manisa’daki kuyulardaki su seviyesi 400 metreye indi. Bu yıl 181 yeni kuyu açıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doğan Yaşar, önerilerini anlattı; “yağmur suları ayrılarak barajlara basılmalı, belediyeler çim ekmeyi bıkmalı, bahçe sulama yasaklanmalı” ifadelerini kullandı.

Tarımsal sulamada da acil önlem çağrısı yaptı Prof. Dr. Yaşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “baraj baraj baraj” açıklamasını değerlendirdi, “damlama damlama damlama” dedi.

# su sorunu # izmir