Silopi ilçesi Çardaklı köyü susuz! “Oy verdik, bize su vermiyorlar”

Şırnak’ın Silopi ilçesi Çardaklı köyüne bağlı Yamaç mezrasının su kuyusu kurudu. 1 aydır susuz kalan mezra halkı, HDP’li Silopi Belediyesi'nin su taleplerine duyarsız kaldığını belirterek, “Oy verdik, bize su vermiyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Silopi ilçesi Çardaklı köyü susuz!  “Oy verdik, bize su vermiyorlar”

Silopi ilçesi Çardaklı köyüne bağlı 90 haneli ve 800 nüfuslu Yamaç mezrasının su kuyusu kurudu. 1 aydır susuz kalan mezra halkı, yeni sondaj açmanın geçici olduğunu, Silopi şehir merkezine giden su borularından hat çekmenin kalıcı ve ömürlük çözüm olduğunu ifade etti.

SİLOPİ İLÇESİ ÇARDAKLI KÖYÜ SUSUZ!

Muhtarlığın talebi üzerine Silopi Kaymakamlığı, mezraya 800 metre aşağısından geçen ilçe merkezi su boru hattından hat çekmek için Silopi Belediyesi'ne resmi yazı gönderdi. Köylüler, Silopi Belediyesi'nin kaymakamlık bütçesiyle yapılacak su hattını çektirmemek için kendilerini oyaladığını ileri sürdü. Bunun üzerine Silopi Kaymakamlığı'nın Yamaç mezrasında sondaj çalışması için ihale sürecini başlattığı öğrenildi. Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce yapılacak ihale ile köylülerin su ihtiyacı giderilecek.
Silopi Belediyesi'nin su taleplerine duyarsız kaldığını ifade eden Emine Yel, “Oy verdik, bize su vermiyorlar" diyerek HDP’li belediyeye tepki gösterdi.

Su sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Hüseyin Balın da, “Gördüğünüz gibi tankerle su çekiyoruz. 400 metre aşağıdan Silopi şehrine geçiyor. Biz içme suyu bulamazken o suyla araziler sulanıyor. Belediye bize bu zulmü yapıyor. Belediye, ‘Kaymakamlık bize yazı göndersin, suyu size göndeririz’ dedi. Belediye başkanı kendisi buraya geldi. Kaymakamlık, belediyeye yazı gönderdiği halde bizi oyalıyor. Silopi Belediyesi'nin su verme niyeti yok. Hayvanlarımız susuzluktan ölüyor. Su bize 400 metre yakınlıktadır. Geçen sene kimi para vermişse ne yapmışsa arazisini suluyordu. 'Şimdi su hattı çekersek köye, şehre gelmez, basıncı düşer, düşüyor' diyor. Geçen sene millet tarlasını suluyordu, niye o zaman basıncı düşmüyordu sayın belediye başkanı. Bu sadece zulümdür. Bize su vermiyorsun, oyalıyorsun” diye konuştu.

Silopi ilçesi Çardaklı köyü susuz!  “Oy verdik, bize su vermiyorlar” - Resim : 2

''NE BELEDİYE VAR BURADA, NE BİR ŞEY''

İki tankerle mezranın su ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Halime Balın, “Ne belediye var burada, ne bir şey. Bu köyün kendi tankeridir. İki tankerle 70 ev idare etmeye çalışıyoruz. Çarşıya çıkacağız, çıkacak halimiz yok. Çocuklarımız kirli, evlerimizde yığınla çamaşır var. Belediye gelip biz duralım bilmem ne diyor. Bizim duracak halimiz yok, biz susuzuz. Sen evinde yıkanıyorsun, çamaşırların yıkanıyor. Buradaki hali bilmiyorsun. Yarın öbür gün okul açılacak, bitlenecek çocuklar. Öğretmenler yaklaşamayacak hale gelecek" dedi.

Silopi ilçesi Çardaklı köyü susuz!  “Oy verdik, bize su vermiyorlar” - Resim : 3
Birinci kuyularının geçen kapandığını dile getiren Hacı Balın, "Kaymakamlık geçen sene bize bu kuyuyu yaptı. Şu anda kapandı, su hiç kalmamış, gelmiyor. İki dakikada duruyor, azıcık geliyor. 70 hanelik köy avuç kadar suyla nasıl geçinir, yetkililerin görmesini istiyorum. Milletvekilleri, belediye başkanları gelsin kendi gözleriyle görsünler. Köylüler bu sıcakta nasıl geçiniyorlar. Köylülerin, hayvanların haline bak. Biz halkız, milletiz. Yaşam hakkı olan suyu istiyoruz. Bize su vermek büyük dünya sorunu bir şey değil. 200 metre aşağıdan bizim tapulu arazilerden belediye su boru hattı geçiyor. Silopi’nin içinden aşağı köylere kadar su gidiyor. İnsanlar suyun fazlasından tarlasını bile suluyor, ama bu gariban köye bir damla suyu çok görüyorlarsa yazıklar olsun onlara” şeklinde konuştu.

# Şırnak # susuzluk # silopi # mezra # hdp