Tarihi yapılar depremde ayakta kaldı

Gaziantep’te UNESCO listesindeki taş heykeller, ile Hatay'daki tarihi 1860'lara uzanan Savon Otel depremde ayakta kalmayı başardı. Taş heykeller ziyaret edilirken Savon Oteldeki ufak çaplı hasarlar giderilmeye başladı.

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerde bu tarihi yapılar ayakta kalmayı başardı.

Depremlerin etkilediği İslahiye ilçesindeki tarihi alanda, milattan önce 1200'lerde varlığını sürdüren genç Hitit dönemine ait eserler var:

- Depremin ardından müzenin halini merak ettim, çünkü baya sallandık. Geldim burada herhangi bir yıkım, devrilme yoktu, bütün eserler ayakta. Müzede herhangi bir hasar yok.

UNESCO listesindeki 1 ila 10 ton arasındaki taş heykeller, depremden zarar görmeden ayakta kalabildi.

 Hatay'daki tarihi 1860'lara uzanan Savon Otelde depremde ayakta kalan tarihi yapılardan.

1860'lı yıllında yapımının ardından sabunhane olarak kullanılan bina 2003 yılında otel olarak faaliyete başladı.

Tarihi binada yapılacak ufak çaplı tadilatların ardından hizmete girmesi bekleniyor:

- Kent çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Otelin bulunduğu Kurtuluş Caddesi ilk aydınlatılan cadde. Çok tarihi dokusu olan bir yerdi. Maalesef depremde çok tarihi varlık yıkıldı. Elbette burası da yara aldı ama bütünlük olarak hala bina ayakta duruyor. Şehirde sembol olan tarihi yapılar, kiliseler, camiler ya da eski yapıların hepsi çok ciddi tahribat gördü. Şehirde şu anda dışarıda gördüğünüz insanların çoğu yabancı. Yabancı derken buralı değil. Ya yardım için gelmişler ya da basın mensupları, kolluk kuvvetleri... Burayı oluşturan aslında tarihi yapısından çok buradaki insan mozaiğiydi. Yani gelecekle ilgili bir şey konuşmak istiyorsak, buranın korunması gereken değeri, buranın insanının tekrar buraya dönmesi lazım. Burada da elbette ki devlet büyükleri düşünüyordur nasıl bir yol izleneceğini, ne yapılacağını. Henüz bilmiyorum ama tarihi binaları ayağa kaldırmaktan çok buranın insan yapısının tekrar eskisine dönmesi gerekiyor.
# deprem