Ankara-Şam yakınlaşması Atina'yı tedirgin etti

Türkiye’nin Suriye ile normalleşeme adımları Atina’yı tedirgin etti. Yunan basını, bu yakınlaşmasının Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için ciddi sonuçları olacağını yazdı.

Moskova’da yapılan Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma Bakanları toplantısı PKK ve ABD’nin ardından Yunanistan’da da telaşa neden oldu. Yunan basınında Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzelmesinin Yunanistan’a zararı olacağını yazıldı.

Türkiye’nin Suriye ile imzalayacağı bir deniz yetki sınırlandırması anlaşması Doğu Akdeniz’de ABD, Yunanistan, İsrail üçlüsünün planlarını da bozuyor. Ankara ile Şam yönetimlerinin bir araya gelmesi Yunan basınında paniğe neden oldu. TRT Haber'de yer alan habere göre, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bulunan askerlerinin bir kısmını Ege'ye kaydırma senaryosunun, Yunanistan için olumsuz bir gelişme olabileceğine de dikkat çekildi.

Türkiye’nin 11 yılın ardından Suriye ilişkilerini geliştirmesi, Mısır ile yürütülen diplomatik diyaloğu da güçlendiriyor. Türkiye, Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nın Mısır ile de yapmak istiyor.

Ankara-Kahire ilişkilerini Türkiye’nin değiştirdiği Suriye politikası da olumlu yönde etkiliyor. Türkiye’nin hem Mısır hem de Suriye ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması imzalaması Doğu Akdeniz’deki ABD-İsrail eksenli tehditleri de azaltıyor. Bu durum en çok Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimini tedirgin ediyor.

# suriye # yunanistan # GKRY