Çavuşoğlu: ''Suriye ile teröre karşı birlikte mücadele edilebilir''

11 yıl aradan sonra Suriye ve Türkiye arasındaki üst düzey görüşme, bölgede büyük heyecan yarattı. Özellikle savunma bakanlarının bir araya gelişi, ortak askeri operasyonlara işaret olarak değerlendirildi.

Rusya, Türkiye ve Suriye Savunma Bakanları ve İstihbarat birimleri, Rusya'nın başkenti Moskova'da üçlü bir oturum düzenledi. Görüşmede Suriye'deki krizi çözmenin yolları ve bölgedeki terör örgütlerine yönelik mücadele için ortak çabalar konuşuldu. Bakan Akar ve Suriyeli mevkidaşı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bundan sonra bu görüşmeleri devam ettireceklerinde mutabık kaldıklarını belirten Bakan Akar, terörün bitirilmesine ilişkin vurgular yaptı.

Suriye Savunma Bakanlığı görüşme sonrası, resmi açıklama yayınladı. Suriye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmenin olumlu geçtiğine işaret edildi:

- Bugün, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Suriye Genel İstihbarat Dairesi Başkanı Hüssam Luka, mevkidaşları, Türk Savunma Bakanı ve Türk İstihbarat Başkanı ile Rusya'nın başkenti Moskova'da Rus tarafının katılımıyla bir görüşme gerçekleşti. İki taraf bölgedeki krize dair birkaç dosyayı görüştü ve görüşme olumlu geçti.

Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, gerçekleşen görüşmenin yapıcı niteliğine dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basınla 2022 değerlendirme toplantısında buluştu. Moskova'daki görüşmeleri değerlendi.

" TERÖRE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDİLEBİLİR"

Çavuşoğlu, Suriye'nin taleplerini yorumlayarak "liderler buluşması olacak mı" sorusunu yanıtladı:

- Topraklarında bulunmamamızı istiyorlar. Güvenlik ve ülkemize tehdit nedeni ile biz oradayız. Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Suriyeli yetkililer, göçmenlerin geri dönmesini istiyorlar. Savunma bakanları buluşması kalıcı barış açısından faydalı oldu. Dışişleri bakanları ve Liderler buluşması takvimi net değil. Ocak ayı erken. PKK/PYD bizden daha fazla Suriye için tehdit oluşturuyor. Terörle mücadelede ortak zemin oluşturulabilir ve birlikte mücadele edilebilir.

Moskova'daki görüşmeye ilişkin, Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Yuva, Ulusal Kanal'a önemli açıklamalarda bulundu. Yuva, görüşmedeki Suriye İstihbaratı Genel Muhaberat Başkanı Luka'nın katılımını değerlendirerek, sadece Türkiye ile değil Körfez ülkeleri ile de ilişkilerini geliştiren Suriye'nin bölgede yeni sayfa açtığına işaret etti.

11 yıl aradan sonra gerçekleşen bu tarihi görüşmeden Suriye halkı da memnun. Sosyal medyada görüşmeye ilişkin yayın yapan yerel medyanın paylaşımlarının altında, Suriyeliler yorumlarda bulundu.

Suriyeli vatandaşlar, "Vatana ve millete hayırlı olsun", "zafer yakındır," "bu ülkenin, bu milletin, dünyada barış ehlinin işlerini kolaylaştır Allahım" gibi iyi dilek ve temennilerde bulundular.