Dışişleri'nden Meksika'ya sözde soykırım kınaması: "Hükümsüz bir teşebbüstür"

Meksika Senatosu, 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdı. Dışişleri Bakanlığı kararı kınadı, Bakanlık açıklamasında “tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen hükümsüz bir teşebbüstür. Bu kararı reddediyor ve şiddetle kınıyoruz” denildi.

Meksika Senatosu 8 Şubat’ta, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen karara imza attı. Dışişleri Bakanlığı, Meksika Senatosu’nda kabul edilen, kararı kınadı.

“1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararın tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen hükümsüz bir teşebbüs” olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında, “Bu kararı reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Yasama organlarının tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmadığını hatırlatırız” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, Meksika Senatosu’nun kararının 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu teyit eden kararlarına aykırılık teşkil ettiğini kaydetti.

Kararın Meksika’dan ekiplerin de katılımıyla Türkiye'deki depremzedelerin arama kurtarma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir zamana rastlamasının talihsiz olduğu belirtilen açıklamada "Meksika Senatosu’nu tarihten husumet yaratmaya çalışan bazı çevrelerin gündemine hizmet etmek yerine, bu yanlış adımını düzeltmeye davet ediyoruz" İfadeleri kullanıldı.

# meksika # sözde ermeni soykırımı # Dışişeri Bakanlığı