Erdoğan'dan AB tepkisi: ''52 yıldır bizi süründürdüler''

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci olarak kabul edildiği zirvede konuşan Erdoğan, Türkiye'nin AB kapısında 52 yıldır süründürüldüğüne dikkat çekti. Biz de onlara, gerekeni gerektiği zamanda cevabını vereceğiz" dedi. Aile fotoğrafı çektiren liderler protokol de imzaladı.

Türk Devletleri Teşkilatı liderleri "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla Özbekistan'ın ev sahipliğinde Semerkant’ta bir araya geldi.

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları 9. Zirvesi öncesi liderler aile fotoğrafı çektirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci olarak kabul edildiği zirvede konuşan Erdoğan, Türkiye'nin AB kapısında 52 yıldır süründürüldüğüne dikkat çekti.

KKTC'nin yalnız olmadığının gösterildiğini söyleyen Erdoğan çözüm sürecine de katkı saylandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Yatırım Fonu'nun da en kısa sürede hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Zirvenin ev sahipliğini yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk dünyasının kıskanılacak büyük bir tarihe, büyük ecdatlar ve eşsiz bir zenginliğe sahip olduğunu hatırlattı.

- İnanıyorum ki, Türk dünyasını harika bir gelecek bekliyor. Kadim Semerkant şehrinde yapılan zirvemiz, Türk dünyası tarihinde yeni bir büyüme evresini başlatacaktır.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve ise Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ise iş birliği vurgusu yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise zirvede yaptığı konuşmada Azerbaycan'ın büyük bir gururla Karabağ zaferinin 2. yıl dönümünü kutladığını belirtti.

Konuşmalar sonrası Zirveye katılan liderler protokol imzaladı. Zirveye KKTC, Macaristan ve Türkmenistan da gözlemci ülke olarak katıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev'i teşkilatın yeni genel sekreteri olarak atadı.

Ömüraliyev, 14 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da TDT Sekretaryası Merkez Ofisi'nde düzenlenecek devir teslim töreniyle görevi, selefi Baghdad Amreyev'den devralacak.

Öte yandan Erdoğan'a , Semerkant'taki Türk Devletleri Teşkilatı 9.Zirvesi'nde, Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı "Türk Dünyası Ali Nişanı" takdim edildi.

Birlik üyesi ülkelerin liderleri daha sonra Registan Meydanı'nı ziyaret ederek ağaç dikti.

# Türk Devletleri Teşkilatı # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # Özbekistan