NATO'dan Türk donanmasına Rusya'ya düşmanlık görevi

Ülkemizi çevreleyen üslerle büyük tehdit olan NATO, şimdi de Türk donanmasına Rusya'ya düşmanlık görevi verdi. NATO'nun Rusya'ya karşı kurduğu 'Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti'nin deniz gücü komutası donanmamıza geçti.

Türkiye'yi kuşattığı üslerle tehdit eden NATO, şimdi de Türkiye-Rusya ilişiklerini baltalamak için harekete geçti.

NATO'nun “mızrak ucu” olarak tasarlanan ve doğrudan Rusya'ya karşı kurulan “Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti"nin deniz gücünün komutası, Türk Deniz Kuvvetlerine geçti.

Söz konusu deniz gücünün muhtemel görevleri arasında; “kolektif savunma, toprak bütünlüğünün korunmasına katkı sağlama, barışı destekleme ve ambargo harekâtı” gibi Ukrayna Savaşı'yla ilgili konular da yer alıyor.

Aydınlık Gazetesi'nin manşetine taşıdığı habere göre bu kuvvet, ani gelişmelere 48 ila 72 saat içinde müdahale edebilecek şekilde tasarlandı. Görev kapsamında Türk askerleri yurt dışında, yabancı NATO askerleri de Türkiye’de “TBMM Kararı” olmaksızın konuşlandırılabiliyor.

ABD, uzun süredir Türkiye'nin Karadeniz'e yoğunlaşmasını istiyor ve bu görevi de Türkiye ile Rusya'nın arasını bozmak için fırsat olarak görüyor.

NATO’nun Deniz Kuvvetleri komutası, bir yıl süreyle İngiltere'den Türkiye'ye geçti. Bu görev için daha önce Muğla'daki Aksaz Deniz Üssü'nde Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti kurulmuş ve üç yıl boş bırakılan Harp Filosu Komutanlığına atama yapılmıştı.

TURMARFOR'da barış, harp ve kriz durumları dikkate alınarak iki aşamalı oluşturulan kadro yapısı barış döneminde 59, kriz ve harp döneminde 132 kişi olarak belirlendi.

Kuvvet aktive edilince Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Karargahı Shape Stratejik Seviye Karargah, Müşterek Kuvvet Komutanlığı Napoli Karargahı, Operasyonel Seviye Karargah olarak görev yapacak.

TURMAFOR Komutanlığı 2023 yılı boyunca 3-5 günlük hazırlık durumunda bulunacak. NATO Mukabele Kuvveti aktive edilmesi halinde, Deniz Unsur Komutanlığı görevi üstlenerek, emrine verilecek unsurlar ile kriz bölgesine intikal ederek görevine başlayacak.

Sardunya Adası İtalya’da 27 Nisan-14 Mayıs 2023 tarihleri arasında icra edilecek NOBLE JUMP 2023 tatbikatına iştirak edecek.

# nato # rusya # donanma