Soylu: ''İran son olayların üstesinden gelecektir''

İstiklal saldırısında ABD’nin rolünü İran üzerinden perdelemeye çalışanlara karşı Ankara ve Tahran’dan önemli bir adım geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İranlı mevkidaşı Ahmed Vahidi telefonda görüştü.

ABD destekli terör örgütlerinin hedefi olan Türkiye ve İran, ortak mücadeleyi geliştirmek için önemli bir adım attı. Telefonda görüşen iki ülke İçişleri Bakanları ilişkileri daha da büyütme kararlılığı gösterdi.

İstanbul Taksim’de yapılan terör saldırısı sonrası bazı çevreler, ABD’yi gizleme çabasına girdi. Bu çabanın başını Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Halk TV çekti. İşi daha da ileriye götürerek 13 Kasım’daki terör saldırısını İran’ın yaptığını öne sürdüler.

Ankara ve Tahran ise kamuoyunu yanlış yönlendirme çabalarını boşar çıkartacak önemli bir hamle yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, bir telefon görüşmesi yaptı. İki ülkede yaşanan terör eylemlerinin kınandığı görüşmede, ikili ve bölgesel iş birliği masaya yatırıldı.

İçişleri Bakanlığı, görüşmeye dair resmi Twitter hesabından fotoğraflı bir paylaşım yaptı:

- Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, ile İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Sayın Ahmed Vahidi arasındaki telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki sınır güvenliği, kaçak göçle mücadele, terör ve uyuşturucuyla mücadelede iş birliği konuları değerlendirildi.

 Görüşmede, Bakan Soylu İran ve Türkiye ilişkilerinin tarihi ve stratejik olduğuna değindi:

- Her zaman Ankara ve Tahran arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunun iki ülke halkları ile bölge ülkelerinin çıkarına olduğuna inanıyoruz. İki ülke ilişkilerini zayıflatmaya çalışan odaklar var. İranlı ve Türk yetkililer, ikili ilişkileri tüm boyutları ile geliştirerek, iki ülke halkını sevmeyen taraflara fırsat vermemelidir. İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin, bazı hükümetlerce yönetilen son olayların çok iyi bir şekilde üstesinden geleceğine eminiz.

 İran resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi de İstiklal Caddesi patlamasından dolayı başsağlığı dileklerini iletti:

- İran ve Türkiye'nin ortak düşmanları olduğu için terörle ve iki ülkenin güvenliğini bozmaya çalışanlarla mücadele için daha ciddi işbirliği yapmaları gerekiyor. ABD, İngiltere, İsrail ve Suudi Arabistan İran'da yaşanan son kaos olaylarına destek veriyor. Geçmişte onların fitneciliği desteklemesi yenilgiye uğradığı gibi, son olaylarda da mutlaka yenilginin tadını tadacaklar. İran güçlü ve istikrarlı Türkiye’den yanadır. Bize göre iki ülkenin güvenli ve güçlü olması, iki ülke ve bölgenin lehine olacaktır. Ankara'ya davetiniz için teşekkür ediyorum ve bu gezinin yakında yapılmasını umuyorum.
# terör saldırısı # abd # iran # ümit özdağ # halk tv # süleyman soylu # tahran # ahmed vahidi