Güney Kıbrıs NATO’ya hazırlanıyor

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi orduları arasında Devlet Ortaklığı Programı'na katılım anlaşması imzalandı. 29 Aralık’ta imzalanan anlaşma, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun resmi internet sitesinden duyuruldu.

Devlet Ortaklığı Programı, iki taraf arasındaki ikili askerî işbirliğini güçlendirmek için gerek Güney Kıbrıs’ta gerek ABD’de düzenlenecek bir dizi faaliyeti öngörüyor.

ABD'nin Devlet Ortaklığı Programı, 1992'de başlatılan Ortak Temas Ekibi Programı'nın devamı niteliği taşıyor. Ortak Temas Ekibi Programı ise, ABD Avrupa Kuvvetleri tarafından, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından eski Varşova Paktı ülkelerinin “kendi ordularını ve demokrasilerini kurmalarına destek olmak” gerekçesiyle oluşturulmuştu. Temas Ekibi faaliyetlerinin büyük kısmı daha sonra NATO'nun Barış için Ortaklık Programı'na dahil edildi.

Söz konusu program ile ülkeler doğrudan NATO üyeliğine hazırlanıyor. ABD’ye, yakın müttefikler yaratıyor.

Öte yandan Rum Millî Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Dimokritos Zervakis, hafta başında ABD'li askeri ateşe Albay Roger Bowman ile görüştü. Görüşmede Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunun tamamen kaldırılması ele alındı.



# abd # nato # güney kıbrıs