Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı belli oldu

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Abdullatif Cemal Reşid oldu. Irak parlamentosunda yapılan seçimde Reşid, ikinci turda 162 oy olarak Cumhurbaşkanı seçildi. Yeni Cumhurbaşkanı Reşid’in başbakan olarak hükümeti kurması için Muhammed Şiye Es-Sudani'ye görev vermesi bekleniyor.

Abdullatif Cemal Reşid Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı oldu. Ülkede yeni bir dönem başladı.

10 Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından Irak’ta hükümet kurulamamıştı. 13 Ekim 2022 tarihinde ise bu yolda önemli bir adım atıldı.

Irak Anayasa’sına göre Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii, Meclis Başkanı ise Sünniler arasından seçiliyor. Irak’ın en büyük iki Kürt partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Kürdistan Demokrat Partisi tek aday üzerinde uzlaşamadığı için bir türlü yeni Cumhurbaşkanı seçilemiyordu.

Gelinen noktada iki parti yine anlaşamadı. Bunun üzerine devreye diğer siyasi partilerin girmesiyle yeni Cumhurbaşkanı belirlenebildi. 329 sandalyeli Irak parlamentosunda yapılan seçimlerde bağımsız aday Abdullatif Cemal Reşid ilk turda 157 oy, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin adayı Berhem Salih 99 oy aldı. İlk turda hiçbir aday 220 oya ulaşamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

İkinci turda KYB üyesi olmasına rağmen seçimlere bağımsız aday olarak katılan Abdullatif Cemal Şerif, 162 oy alarak Cumhurbaşkanlığını kazandı. KYB merkezinin desteklediği Berhem Salih ise 99 oyda kaldı.

Reşid’in yeni hükümeti kurma görevini Koordinasyon Çerçevesi’nin adayı Muhammed Şiye Es-Sudani'ye vermesi bekleniyor.

Bu arada Meclis’teki seçim oturumu öncesi ise Irak’ta tansiyon yine yükseldi. Başkent Bağdat’taki parlamento binasının bulunduğu Yeşil Bölge’ye füze saldırı yapıldı. 9 füzeyle yapılan saldırıda çok sayıda güvenlik gücü ve sivilin yaralandığı bildirildi.

# ırak # cumhurbaşkanı # Kürdistan Yurtseverler Birliği # Kürdistan Demokrat Partisi