PKK Avrupa’nın uyuşturucu baronu: Uyuşturucu trafiğinin %80'ini yönetiyor

Türkiye'de PKK'nın finans kaynağı uyuşturucu ticaretine üst üste darbeler indiriliyor. Ancak terör örgütü kaynağını Avrupa üzerinden sürdürmeye devam ediyor. Avrupa'da uyuşturucu trafiğinin yüzde 80’ini terör örgütü PKK kontrolünde. Terör örgütünün kazancı yıllık milyar doları buluyor.

Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele kararlılıkla devam ederken PKK finans kaynağı olan uyuşturucu ticaretini Avrupa'da yürütüyor.

Terör örgütü üretiminden dağıtımına ve Avrupa sokaklarında satışına kadar uyuşturucu ticaretinin her aşamasında rol alıyor.

Avrupa’daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80’lik kısmını kontrol eden örgüt, bu yolla yıllık 1,5 milyar dolar civarında gelir elde ediyor.

PKK’nın uyuşturucu faaliyeti Orta Doğu’dan Batı Avrupa ülkelerine kadar uzanırken, bu geniş alan dünyanın en önemli güzergahlarından “Balkan rotası”nın tamamını kapsıyor.

Yoğun uyuşturucu madde akışının geçtiği bu rota üzerinde teşkilatlanması bulunan PKK, ürettiği veya kaynağından temin ettiği maddeleri bu güzergah üzerinden kolaylıkla naklediyor.

Terör örgütü, uyuşturucu ticaretinde, siyasi amaçlı dernekleri ve deşifre olmamış teröristleri kullanıyor, Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ediyor. Sokaklarda gram bazından pazarlanan eroinin fiyatı yükselirken, saflık oranlarının düşmesi PKK’nın çok yüksek boyutlarda maddi kazanç elde etmesine yol açıyor.

PKK’nın Avrupa’daki uyuşturucu ticareti faaliyetlerini ortaya koyan raporlar içerisinde 2019’da yayınlanan Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi ve Europol’ün “AB Uyuşturucu Piyasası Raporu” kullandığı doğrudan dille dikkati çekti.

Önceki raporlarda PKK’nın bu alandaki rolü “Türk soruşturma birimlerinin verdiği bilgiye göre” aktarılırken 2019’da ilk kez başta Europol olmak üzere uluslararası kaynaklar referans gösterildi.

Raporda, Zeyneddin Geleri, Çerkez Akbulut ve Ömer Boztepe isimli teröristler, “üç kilit isim” olarak gösterilirken, “2013 yılında Hamit Uslu adlı bir Kürt uyuşturucu satıcısının Fransa’da tutuklandığı, Hollanda ile Türkiye arasında hap ticareti yapmakla suçlandığı” da kaydedildi.

# pkk # uyuşturucu