KKTC'nin TDT üyeliğine uzmanlardan tanınma yorumu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasıyla ilgili KKTC ve uzmanlardan değerlendirme geldi. KKTC eski gezici büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf, “KKTC’nin tanınması için çok önemli bir adım” dedi, tanınma çalışmalarının daha da hızlandırılacağını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildi.

Ulusal Kanal’a konuşan KKTC eski gezici büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf, bu adımı değerlendirdi. Yusuf, gözlemci üyeliğin KKTC’nin tanınması için önemli bir adım olduğunu vurguladı:

- Bugün bizim için adeta bir bayram günüdür. İleriye dönük KKTC’nin tanınması için de çok önemli bir adımdır bu. Bu çalışmalarımızı da bugün itibariyle daha da hızlandıracağız.

Hüseyin Macit Yusuf, tanınma için yapılması için gerekenleri de sıraladı. KKTC’deki diplomatların KKTC’nin tanınması için temaslarda bulunması gerektiğini işaret etti:

- Lefkoşa’dan oturarak kimse bizi tanımaz. her şeyi de anavatan Türkiye’den bekleyerek tanınmamızı sağlayamayız. Kıbrıs Türk halkından, diplomatlarımızdan ana vatan Türkiye’nin bu süreçte faydalanması lazımdır. bu konularda uzman birçok yetişmiş arkadaşımız vardır. Bunların artık dünyaya yayılması ve tanınma konusunda gerekli temasları başlatması lazımdır.

 Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi uzmanı Doç. Dr. Ergenekon Savrun ise gözlemci üyeliğin, tanınmaya giden yolda kapıları açacağını söyledi. KKTC’nin ilk kez bir uluslararası teşkilatta anayasal ismiyle yer aldığına dikkat çekti:

- İlk adımdır. Devamı gelecektir. Tanımaya giden yolda ülkeler, kapılarını açacaktır.

 Doç. Dr. Savrun, gözlemci üyeliğin KKTC’nin tanınmasına olacak etkilerini de sıraladı. KKTC’nin 18 ülkede 25 olan temsilcilik sayısını artıracağının mesajını veren Savrun, direkt uçuşları işaret etti. KKTC’yi tanıyabilecek ülkeleri de sıraladı:

- Rusya açıklama yapmıştı. Direkt uçuşların başlayacağı yönünde sağlanırsa medeni dünyada birçok ülke tanıyacaktır. Kardeş bildiğimiz Türk devletleri tanıdıktan sonra Bangladeş, Pakistan tanıyabilir. Rusya’nın tanıması çok önemli. BM’nin 5 daimi üye ülkesinden birisi.
# kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # rusya # pakistan # Türk Devletleri Teşkilatı