Konut kampanyası'nda kredi oyunu: Ucuz kredinin önü kesiliyor

Vatandaş barınma sorunu yaşarken, açıklanan konut kampanyaları umut satmaktan başka işe yaramadı. Açıklanan 'Yeni Evim Projesi'nde krediye erişim, iktidarın beslediği inşaat firmalarının rayiç bedel kurnazlığına takıldı. Evin rayiç bedelini düşük vergi ödemek için değerinin yarı

Konut kampanyaları umut satmak dışında işe yaramıyor. Orta gelirlileri ev sahibi yapmak için başlatılan 'Yeni Evim Projesi'nde krediye erişim, iktidarın beslediği inşaat firmalarının rayiç bedel kurnazlığına takıldı.

Firmalar, örneğin 1 milyon 650 bin liralık bir konutun rayiç bedelini düşük vergi ödemek için 500 bin olarak gösteriyor ve vatandaşın sadece 500 bin lira kadar kredi kullanabileceğini söylüyor. Yani vatandaş 1 milyon 650 bin liralık evi alabilmek için sadece 500 bin lira kredi kullanabiliyor, 1 milyon 150 bini ise nakit vermek zorunda.

Ulusal Kanal ekibinin aradığı emlakçı, inşaat firmalarının rayiç bedel oyununu resmen açığa çıkardı.

İnci Erdoğan: Ben bu daire ile ilgili aramıştım 1 milyon 650 bin olan, 0,69 krediye uygun mu?

Emlakçı:  Uygun ama fazla kredi kullandırmıyorlar.

İnci Erdoğan: Nasıl yani?

Emlakçı: 500 bine kadar kredi kullandırabiliyor 0,69'dan.

İnci Erdoğan: Neden öyle bir limit var?

Emlakçı:  Vergiye takılıyor efendim.

İnci Erdoğan: Şunu anlamadım, bu limiti kim koyuyor?

Emlakçı: Firma sahiplerinin hepsi koyuyor tek bu daire için bakmayın. Bakın ben bunu belki siz 10-15. kişisiniz anlatıyorum yanlış anlamayın. Bunu tek bu firma değil bütün firmalar rayiş değeri düşük olduğu için belirli bir miktar kredi kullandırır.

İnci Erdoğan: Vatandaş olarak o evi almam için krediye ihtiyacım var. 1 milyon 650 bin liralık ev için 500 bin lira krediyi niye kullanayım ki,?

Emlakçı: Zaten yanlış anlamayın böyle bir kampanya yapıyor ama bu kampanyaya kendi bile inanmadığı için böyle bir kampanya yapıyor. Ben 15 yıldır gayrimenkul emlak sektöründeyim, böyle kampanyalar yaptı, yararlanabilecek kişiler belirli kişilerdir.

İnci Erdoğan: Biz yararlanamıyoruz yani.

Emlakçı: Hiçbir zaman yararlanmadık yararlanamıyoruz. Kendi devasa firmaları var ya efendim..

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# rayiç bedel