Vatandaş için ev almak hayal oldu

Türkiye'de konut fiyatları yıllık yüzde 174 arttı. Vatandaşı ev sahibi yapabilmek için konut finansman paketleri açıklansa da şartlar ve oranlar o kadar yüksek ki vatandaş umduğunu bulamadı. Bankalardan konut kredisi almak istendiğinde ise aylık taksit tutarları 32 bin liradan başlıyor.

Bir yandan açıklanan konut kampanyaları, kredi finansman paketleri, bir yandan her konut kampanyasının ardından artan konut fiyatları, faiz oranları… İnşaat odaklı ekonominin sonucunda vatandaş için konut almak adeta hayal oldu.

Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları 2022 yılı Kasım ayında yıllık yüzde 174 arttı. Türkiye genelinde metrekare birim fiyatı 17 bine yükseldi. Metrekare birim fiyatı, İstanbul için 27 bine dayandı.


KASIM AYI
KONUT FİYAT ARTIŞI:
%174,3

m² FİYATI:
ORTALAMA: 16 BİN 984 TL
İSTANBUL: 26 BİN 904 TL


Konut fiyatları artarken finansman paketleri de peş peşe geldi ama ödeme koşulları ve yüksek faiz oranları nedeniyle vatandaş yine umduğunu bulamadı.

Yeni açıklanan konut kredisi kampanyası sadece sıfır konutlar için geçerli ve yüzde 10 peşinat şartı bulunuyor. Aynı zamanda İlk etapta 100 bin konut için geçerli olacak.

BU finansman desteğiyle aylık 0,69’luk faiz oranıyla 180 ay vadeli 1 milyon lira kredi çekildiğinde ilk yıl taksit tutarı 9 bin 718 lira oluyor. Hazine desteğiyle bu rakam ilk yıl 4 bin 410 liraya iniyor. Bu kampanya sadece sıfır konutlar için geçerli olduğu için vatandaşın 1 milyon liralık sıfır konut bulup, krediyi de almaya hak kazanması gerekiyor.

Yine aynı oran ve vade ile 2 milyon liralık konut kredisi çekildiğinde ise, aylık ödenecek taksit tutarı 19 bin 437 lira oluyor. Toplam geri ödenecek tutar ise 3 milyon 500 bin liraya yükseliyor.

Konut kredi finansmanı kampanyasına dahil olamayanlar ise bankaların konut kredilerine başvurmak zorunda kalıyor. Özel ve kamu bankalarında konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 1,29'dan yüzde 3’e kadar çıkıyor.

Aylık %1,29 faiz oranıyla 2 milyonluk 180 ay vadeli, konut kredisi çeken bir vatandaşın aylık ödemesi gereken taksit tutarı 32 bin 857 lira. 2 milyonluk kredinin toplam geri ödemesi ise 4 milyonu buluyor.


Başka bir bankadan aylık yüzde 2,60 faiz oranıyla 180 ay vadeli 2 milyonluk bir konut kredisi ile çekildiğinde ise aylık ödemesi 48 bin 109 liraya denk geliyor. 2 milyonluk konutun toplam geri ödemesi ise 8 milyon 700 bini buluyor.

# Merkez Bankası # konut fiyatları # konut kredisi