İhracatçıdan TÜBİTAK ile yerlilik atağı

Kuru meyve sektörü TÜBİTAK ile işbirliği yaptı. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği katma değeri artırmak için TÜBİTAK ile optik okuyucuların yerlileştirilmesi çalışmasına başladı.

Türk kuru meyve sektörü, teknolojinin de katılarıyla çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya lideri oldu. Makine, lazer, x ray ve optik okuyucular ile kuru meyvede gıda ve arz güvenliği sağlandı:

- Optik okuyucular hasarlı ürünlerin tanesi ayıklanıyor. 30 yıl öncesinde bir işçi 70-80 kilo üzümü eliyle serpip taş sesini duymaya çalışıyordu. En iyi işçinin günde yapabileceği 100 kilogram kadardı. Şimdi saatte 5 ton üretiliyor. 

 Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, teknolojinin sektöre katkılarını Ulusal Kanal’a anlattı:

- İşletmelerimiz tarımsal sanayide en üst seviyededir, dünyadaki kuru meyve işletmeleri arasında. Mevcut Teknoloji kullanılarak sağlanmıştır. Nedir bunlar lazer teknolojisidir. Lazer Teknolojileri sürekli değişik gerektiriyor. X Ray makineleri ürünün içindeki meral ve taşları görebiliyor. Çok hassaslaştı. Metal detektörler çok hassaslaştı. Bütün bunları topladığınızda artık peş peşe sıralanarak işletmelerimiz kuru meyvede teknoloji üssüne dönüştü. 

Teknolojik birer üsse dönüşen kuru meyve fabrikalarında TÜBİTAK ile önemli bir işbirliğine imza atıldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, optik kameraların yerlileşmesi için TÜBİTAK ile ar-ge projesi başlattı:

-  Teknoloji ilerledikçe TÜBİTAK ile çalışmamız üretim ile çok önemli oldu. Buralarda optik ve lazerleri daha geliştirerek, daha geniş bir alanda kullanılmasını amaçlıyoruz. Yerlileştirme ve bunu kendi ürünümüzü kendi dinamiklerle iyileştirme bu da bizi ayrı bir boyuta taşıyacaktır.

Optik teknolojisindeki yerlileşme kuru meyve sektöründe katma değeri artıracak. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, çalışmanın ana unsurunun gıda güvenliğinin sağlanması ve tedarik zincirinin oluşturulması olduğunu söyledi:

- Bu ürünlerin ihtiva ettiği bio kimya incelemesi, mineral yapısının, kalorisinin incelenmesi sağlık üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak ortaya konmasıdır. Tüketiciye bu ürünlerin bilinçli bir şekilde verilmesidir.
- Bu çalışmaların gıda güvenliğini sağlayarak tedarik zinciri oluşturmanın temel unsuru. 

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# kuru meyve