Metal işçilerine yüzde 34 ara zam

Metal sektöründe örgütlü üç sendika bir araya gelerek tek zam talep etti. İşverenle yapılan görüşmeler müzakere ile sonuçlandı. Metal işçilerinin mevcut maaşlarına yüzde 34 ara zam yapıldı.

Asgari ücrete gelen zam, enflasyon verileri daha önce yapılan toplu iş sözleşmeleri de etkiledi. Sendikalar ara zam talebiyle masaya oturdu.

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları işverenden ek zam istedi. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS ile yapılan müzakerelerde uzlaşma sağlandı.

Buna göre, işçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri 48 liraya çekilecek. Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yüzde 15 olarak uygulanacak.

Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak.

Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecek. Böylece anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 oldu.

# Asgari ücret # enflasyon # Türk Metal Sendikası # Birleşik Metal-İş