Vedat Bilgin: ''Asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz''

Milyonların merakla beklediği asgari ücret maratonu 1 Aralık'ta başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada, "Enflasyonun tahribatı devam ediyor, bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız" dedi.

Asgari ücret görüşmesi öncesi Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den önemli bir açıklama geldi. Bilgin, emekçileri enflasyona karşı koruyacaklarını vurguladı:

- Emekçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatı devam ediyor, bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız.

1 Aralık'ta işçi ve işveren taraflarıyla görüşeceğini belirten Bilgin, müzakerelerin haftaya başlayacağını duyurdu. Bakan, ayrıca asgari ücret başta olmak üzere çalışma hayatıyla ilgili konularda Hak-İş DİSK ile de görüşeceğini belirtti.

Kamudaki sözleşmelilere kadro düzenlemesine ilişkin de konuştu Bakan. Kapsama alınan kişilerle ilgili rakamı paylaşan Bilgin, son yapılan bir eklemeyle 50-D’li araştırma görevlilerini ve Kültür Bakanlığında sözleşmeli çalışan sanatçıların da dahil edildiğini duyurdu:

- Yaptığımız kadro düzenlemesi, sözleşmelilerin neredeyse yüzde 100'ünü kapsayan bir düzenleme. Yaklaşık 424 bin kişiyi kapsayan bir düzenleme. Buna 'dar oldu, eksik oldu' demek konuyu bilmemektir.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışmaları da aktardı Bakan Bilgin:

- Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. 'Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir' diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis'ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında.

Çalışma Bakanı, taşeron ve geçici işçilerin kadroya alınması için atacakları adımları da anlattı:

- Mevcut geçici işçileri kadroya geçmesi için çalışma yapıyoruz, sonraki dönemdeki geçici işçiliği de bu kapsamda sosyal güvenlik boyutu başta olmak üzere bir disiplin altına almak istiyoruz. Mağduriyet oluşturmayacak kapsamlı bir çalışma yapmak istiyoruz.

Bakan Bilgin, 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin "zorunlu emekli" edilmeleriyle ilgili çekincelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Bilgin,"o zorunlu emeklilik şartını ortadan kaldıracağız" dedi.

# Asgari ücret # vedat bilgin