Vatan Partisi'nden durgunluk uyarısı: ''4.çeyrek sonuçlarına göre...''

TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yıllık yüzde 3,9 büyüme kaydetti. Büyüme rakamlarını değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, yıllık büyüme oranının yanıltıcı büyüme göstergesi olabildiğini söyledi.

TÜİK, 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.

Türkiye ekonomisi yıllık bazda 3,9 büyürken, çeyrek bazda ise yüzde 0,1 küçüldü.

Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,6, ithalatı da yüzde 12,2 yükseldi.

 YILLIK BÜYÜMEYE DEĞİL ÇEYREK BAZDA BÜYÜMEYE BAKILMALI

Büyüme rakamlarını değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, yıllık büyüme oranlarının yanıltıcı olduğunu söyledi. Çeyrek bazda bakıldığında küçülme kaydedildiğine dikkat çekti:

Yıllık büyüme oranı zaman zaman Yanıltıcı büyüme göstergesi olabiliyor. 2021 yılında salgından dolayı küçülen ekonomi ile 2022 yılı verileri karşılaştırılınca büyüme görülmesi olağandır. İkinci çeyrekte zincirleme hacim endeksi yüzde 2,1 büyürken, üçüncü çeyrekte zincirleme hacim endeksi binde 1 küçülmektedir. Bu da teknik resesyonun iki çeyrek üst üste daralma tanımına 4. çeyrekte de daralma gelmesi durumunda uymaktadır.

 4. ÇEYREK SONUÇLARINA GÖRE EKONOMİ DURGUNLUK DÖNEMİNE GİREBİLİR

Topkurulu, ekonominin önemli lokomotifi olan sanayi ve tarımın büyümeye katkısına dikkat çekti:

- Sektörlere göre en büyük büyüme finans sektöründe kaydedildi. Nedeni hükümetin piyasaları desteklemek için kredileri büyütmesidir. Ama bu destekleme reel sektörlere yansımıyor. Ekonominin lokomotifi sanayi sektörü ikinci çeyrekte yıllık 7,8 büyürken, üçüncü çeyrekte binde 6 büyüdü. Bu sanayi sektöründe gerçekte bir daralmanın söz konusu olduğu anlamına gelir. Ekonomnin lokomotifi ikinci sektör olan tarımda da büyüme düşme eğilimindedir. İkinci çeyrekte büyüme 2,9 iken üçüncü çeyrekte yüzde 1,1. olmuştur. Tüm bunlar ele alındığında gerçek büyümenin olmadığı görülüyor. 4. çeyrek sonuçlarına göre ekonomi durgunluk dönemine girebilir.

Vatan Partisi ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı, iç pazarın güçlendirilmesine yönelik adımların atılması için hükümete çağrı yaptı:

- Hükümetin bir an önce kamu yatırımlarını ekonominin merkezine yerleştirmesi gerekmektedir. Bu konudaki tereddüt ve özel sektöre öncelik verme gayretleri, 4. çeyrek sonuçlarına göre ekonomide durgunluk dönemini kaçınılmaz hale getiriyor. Esas olarak ihracatın daralmasından kaynaklanan bu gerilemenin yerine, iç pazarın güçlendirilmesi için adım atılmalıdır.
# TÜİK İstatistikleri # hakan topkurulu # büyüme oranı # Büyüme rakamları