Anket balonu patladı: Seçimin kaybedeni anket şirketleri

Seçim öncesi seçmen anket terörüne maruz kaldı. Millet İttifakı taraftarı araştırma şirketleri, her gün Kılıçdaroğlu’nun farkla kazandığını ve meclis çoğunluğunun değiştiğini açıkladı. 15 Mayıs sabahı o şirketlerin sınıfta kaldığını gösterdi.

Rakamlar havalarda uçuştu. Kılıçdaroğlu’nu yüzde 65 gösteren de oldu yüzde 55’te… Anket balonu 15 Mayıs sabahı patladı.

İlk dönem fark olduğunu öne süren Millet İttifakı taraftarı anket şirketleri, son hafta cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını ya da önde olduğunu açıkladı. Ancak tamamı çuvalladı.

KONDA Kılıçdaroğlu’nun 49,3 Erdoğan’ın 43,7 olduğunu 6-7 Mayıs’ta açıkladı. Metropoll 9-10 Mayıs’ta Kıılıçdaroğlu’nun 49,1 Erdoğan’ın 46,9 oy alacağını ilan etti. ORC araştırma şirketine göre ise Kılıçdaroğlu 51,7 ile cumhurbaşkanlığını kazanacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu kazanacak diyen Gezici araştırma şirketi ise 6-7 Mayıs’ta yayınladığı ankette Kılıçdaroğlu’nun yüzde 46,9, Tayyip Erdoğan’ın ise 45,9 olduğu sonucuna vardı.

Adı sanı duyulmayan şirketler ise sosyal medya yolu ile seçmeni anket terörü ile baskı altına aldı. Bu anketlerde de Kılıçdaroğlu’nun fark atacağı belirtiliyordu. Ancak Kemal Kılıçdaroğu, Recep Tayyip Erdoğan’dan yüzde 4,5 fark yedi.

Seçim sonucuna en yakın anketi ise Hakan Bayrakçı’nın sahibi olduğu SONAR araştırma ile Hilmi Daştemir’in Optimar araştırma şirketi yaptı. Sonar, Erdoğan’ı yüzde 48,8 Kılıçdaroğlu’nu yüzde 44,1 göstermişti. Optimar ise Erdoğan’ı yüzde 50,4 Kılıçdaroğlu’nu da yüzde 44,7 çıkarmıştı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# anket # seçim 2023 # KONDA # Optimar Araştıma Şirketi # Sonar Araştırma Şirketi