Bakan Yanık'tan tutuklama yanıtı: “Soruşturma ile kovuşturma evresi başka şey''

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya G.'nin 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İ. ile dini nikahla evlendirdiği iddialarına ilişkin Meclis’te konuştu. Yanık, “Tutuklama neden olmadı?” eleştirilerine yanıt verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya G.'nin 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İ. ile dini nikahla evlendirdiği iddialarına ilişkin Meclis’te konuştu. Yanık, “Tutuklama neden olmadı?” eleştirilerine yanıt verdi. Davanın kendilerine 2 Aralık 2022'de ihbar edildikten sonra davaya müdahil olduklarını söyleyen Yanık, “Soruşturma evresi başka bir şeydir, kolluk evresi başka bir şeydir” dedi:

- Mağdur 30 Kasım 2020'de cumhuriyet savcılığına müracaat etmiş. Savcılıktan konu bize intikal etmiş. 4 Aralık 2020'de Şiddet Önleme İzleme Merkezimizin ilk kabul birimine almışız, 8 Aralık 2020'de de mağduru kadın konuk evimize almışız. Bu süre içerisinde mağdurun psikososyal desteği, sağlık desteği, okuma yazması yok, eğitimi yok, ilkokul diploması alınıyor, çocuğu var beraberinde, mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor ve hayatını kendisi kendi başına idame ettirecek şekilde yetişiyor.
- Bir ceza soruşturmasının devam etmesi başka bir şeydir, bir mağdurun risk altında olduğu bilgisiyle bize gelmesi başka bir şeydir. Soruşturma evresi başka bir şeydir, kolluk tarafı başka bir şeydir. Bakanlık olarak mağduru korumakla yükümlüyüz. Dava açılmamış, soruşturmayla ilgili hiçbir süreç bilmiyoruz. Dolayısıyla bizden kendi başımıza gidip birtakım tasarruflar bekliyorlar. Bu hangi usule uygun? Bu arkadaşlarımız bunu biliyorlar fakat şu anda böyle konuşmak onlar için daha çok getirisi olan tutum.
# derya yanık # aile ve sosyal hizmetler bakanı # istismar # tutuklama