Hrant Dink Kürtleri böyle uyarmıştı: "Amerika gelir kendi hesabını yapar"

Hrant Dink, katledilmeden önce Malatya'da katıldığı bir konferansta, Kürtleri uyararak, "Geçmişte Ermeni halkı onlara güvendi ama yanıldılar. Çünkü onlar geldiler, kendi hesaplarını yaptılar, çekip gittiler ve burada kardeşi kardeşe kan içinde bıraktılar" dedi.

Gazeteci Hrant Dink, FETÖ tarafından katledilmeden önce, Malatya'da yaptığı bir konferansta Kürt halkını uyarmıştı. Dink, ABD'nin sözde Kürt devleti projesini anlatmıştı. Tarihte Ermeni halkının güvendiği kuvvetlerin Ermeni ve Türk halkı arasına kan soktuğunu belirten Dink, Kürtleri de aynı oyunun parçası olmamaları için uyardı.

Dink, "Belki de bugün artık esas konuşmamız gereken şey Türkiye'nin sorunları. Ülkemiz iyi bir durumda değil" diyerek, "Maalesef aynı filmleri tekrar yaşıyoruz" dedi.

Diyarbakır'a davet edildiğini ve orada Kürtlere bir konferans verdiğini belirten Dink "Bu gidiş gidiş değil. Tarihten ders almak lazım" dedi.

Hrant Dink, "Asırlardır bir arada yaşayan insanların niye birbirine düştüğünü, niye birbirlerini yok ettiği, niye o kadar zenginliğin, kültürün yok olduğunun hepimiz yeniden hesabını yapmamız lazım" diyerek, "Bu hesabı yapabilirsek, bugün belki bir daha aynı yanlışları yapmaktan imtina edebiliriz" dedi.

Tarihten örnek veren Dink sözlerine şu sözlerle devam etti:

- Geçmişte İngilizlerin, Fransızların, Rusların, Almanların bu topraklar üzerinde oynadıkları rol neyse aynen tekrar oluyor. Geçmişte Ermeni halkı onlara güvendi, kendilerini Osmanlı zulmünden kurtaracaklardı. Ama yanıldılar. Çünkü onlar geldiler, kendi işlerini, kendi hesaplarını yaptılar. Çekilip gittiler ve kardeşi kardeşle kan içinde bıraktılar. Bugün Kürtlerin yaşadığı şey aynı şey. Bugün Amerika geldi Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti oluşturmak üzere. Kürt kardeşlerimiz için orası bir çekim alanı mı oldu? Bir umut mu oldu? Bu çok tehlikeli bir iş ve buna muhakkak dikkat etmek gerekiyor. Belki de artık yüreğimizi konuşturarak dikkat etmek gerekiyor. Parti farklılıkları, şunları bunları bir kenara atıp dikkat etmek gerekiyor. Amerika bu, gelir o kendi hesabını yapar, işine bakar, işi bittiğinde de çeker gider. İnsanları kendi didişmesi içerisinde bırakır.

 Dink, Amerika'nın oynadığı oyunun tehlikeli olduğunu belirterek, "çabalarımızın yarısı Malatya içinse yarısını da Malatya'nın ötesi için harcamalıyız" dedi. Türkiye'nin önünün açık olduğunu söyleyen Dink, "Yeter ki bu tuzaktan kurtulabilelim. Ama bu tuzaktan kurutuluşun yolu ötekinden şikayet etmek değil" dedi.

Çözümün tek yolunun bölüşmek olduğunu ifade eden Dink, "Bir Malatyalı olarak hem Malatya için hem de ötesi için elimden geleni yapacağım" dedi.

# Hrant Dink # Amerika Birleşik Devletleri