İki barodan FETÖ'cülere ruhsat skandalı

Adalet Bakanlığı, FETÖ üyeliği nedeniyle yargı kararıyla baro kaydı silinen kişilere, İzmir ve Şanlıurfa Barolarının tekrar ruhsat verdiğini tepsi etti. Bakanlık bu kişilerin UYAP ekranlarını kapattı, savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

İzmir Barosu ile Şanlıurfa Barosu’nun FETÖ mensuplarına avukatlık ruhsatı verdiği ortaya çıktı.

Tespiti Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. FETÖ üyeliğinden mahkum edilen ve yargı kararıyla baro kaydı silinen bazı kişilerin, İzmir ile Şanlıurfa Barolarında tekrar avukatlık ruhsatı verildi.

İzmir Barosu yönetim kurulu, 11 Ekim, 18 Ekim ve 8 Kasım'da 13 kişiye ruhsat verilmesine karar verdi. Şanlıurfa Barosu da 2 ve 9 Kasım’da 12 kişiye kanuna aykırı şekilde ruhsat verdiği belirtildi.

Avukatlık ruhsatı verilen isimlerden 4’ü eski hâkim ve savcı olduğu 1’inin hakim adayı, 8’ininse eski askeri hakim ve savcı olduğu bilgisine ulaşıldı. İzmir Barosu ile Şanlıurfa Barosu’nun tekrar ruhsat verdiği 25 FETÖ’cünün ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ ve ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ gibi suçlardan çeşitli sürelerde hapse mahkum edildiği kaydedildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla bakanlık yetkilileri devreye girdi. Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, kanun hükümlerine ve yargı kararlarına aykırı hareket eden ve görevi kötüye kullanan İzmir ve Şanlıurfa Barosu Başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bakanlık, 25 kişi için de harekete geçti. Bu kişilerin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ekranları kapatılarak pasif konuma getirildi. Böylece 25 kişinin avukatlık yapabilmeleri engellendi. Ayrıca tüm baro başkanlıklarına bildirilmesi için de Türkiye Barolar Birliği’ne yazı gönderdi.

# bekir bozdağ # uyap # Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi # Türkiye Barolar Birliği