Kayseri Şeker'de soruşturma açıldı

Usulsüzlük ve yolsuzlukla gündeme gelen Kayseri Şeker’de müfettişler fabrikada inceleme yaparak soruşturma başlattı. Borcunun 5,5 milyara ulaştığı fabrikanın yönetimi kanunsuzca işçilerin işine son vermiş, çok sayıda çiftçinin de kayıtlarını silmişti.

Kayseri Şeker Fabrikası, usulsüzlük ve yolsuzlukların merkezi haline geldi. Müfettişler fabrikada inceleme yaparak soruşturma başlattı.

Ticaret Bakanlığı müfettişleri Kayseri Şeker'de inceleme başlattı. 23 Ocak’ta fabrikaya gelen müfettişlerin hafta boyunca çok sayıda dosyayı incelediği ve soruşturduğu belirtildi. Aydınlık gazetesi yaşananlara manşetten yer verdi.

”YEME İÇMEYLE BU KADAR BORÇ OLUR MU?”

Geçen ay yayınlanan Bağımsız Denetim Raporuna göre, fabrikanın toplam borcunun 5 milyar 475 milyon 426 bin 108 lira olduğu ortaya çıkmıştı. Kayseri Şeker Fabrikası tarafından hazırlatılan 1 Mayıs 2022 ile 31 Ekim 2022 arasını kapsayan rapora göre fabrikanın son 6 ayda ödediği faiz miktarı ise 172 milyon lira oldu:

- Geçen yıl torbası 198 lira olan şeker, bu yıl 400-1200 lira arasında satılmış olmasına rağmen, son iki aylık borcun bilançoya yansımamış haliyle bile, fabrikanın yaklaşık 5 milyar 475 milyon, eski parayla 5.475 katrilyon borçlu olmasının sebebi, birçok kişinin fabrikadan tuttuğunu götürüyor olmasıdır. Yeme içmeyle, çalmayla bu kadar borç olur mu?

”BU KADAR BORCUN OLMASI NORMAL”

Kayseri Şeker Fabrikası eski yöneticilerinden Metin Demircan, çalıştığı süre boyunca fabrikada şahit olduğu usulsüzlüklerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu:

- Bırakın kendi şahsi araçlarının ihtiyaçlarının fabrika tarafından karşılanmasını, akrabasının aracının kışlık lastiği bile fabrika tarafından değiştiriliyorsa, 2 yıl önce hurdalık bölgesinde 3 ton bakır çalınıyor, çalan kişi bilinmesine rağmen ustalığa terfi ettiriliyorsa ve hatta bu yağma, fabrikanın iş makinasının içindeki eski yağı boşaltıp sanayiye satmaya bile varıyorsa… Benzer çaplı ufak büyük nice götürmelerle, bu kadar borcun olması gayet doğal.

 5 milyar lira borcu bulunan fabrikanın ödemesi gereken çiftçi paralarını da ödeyemediği de kaydedildi. Fabrika tarafından çiftçinin alacaklarının ödemesinin 25 Ocak’ta yapılacağı açıklanmıştı. Yeşilhisar bölge çiftçisinin bir kısmı ödeme alırken bir kısmı ise yüzde 20 kadarını ancak alabildi. Çandır’da ise söz verilen tarihte ödeme yapılmadı.

Aydınlık gazetesi, iddialarla ilgili Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı aradı, sekreterine not bıraktı. Fabrikadan hala bir yanıt gelmedi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin 31 Ağustos 2022 tarihinde yapılan Mali Genel Kuruluna 7 gün kala, kooperatife üye 78 bin çiftçiden 49 bininin üyelikleri silindi. Çiftçiler, ‘yasal zemin oluşmadı’ diyerek genel kurulun iptali için dava açtı. Genel kurulun ardından 60’a yakın işçinin de iş akitleri feshedildi. İşçilerin ve çiftçilerin açtıkları davalar sürüyor.

Vatan Partisi de çiftçilerin ve işçilerin uğradığı haksızlığa karşı Kayseri’de mücadele başlattı. Fabrika yönetimine seslenen Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, “Derhal bu kanunsuz kararlardan geri dönün” çağrısı yaptı.

# Kayseri # Kayseri Şeker Fabrikası # vatan partisi