1,5 milyon Suriyeli dönüyor iddiası

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşüne yönelik çalışmaları ve girişimleri hızlandı. 15-20 ay içinde terörden arındırılan bölgelere bir buçuk milyon sığınmacının gönderilmesi amaçlanıyor. Hükümete yakın Türkiye Gazetesi'nin manşetine taşıdığı haberde Suriye Devleti ile PKK'ya ortak operasyon yapılması da gündemde.

Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşüne yönelik yeni girişimler gündemde....

Türkiye, 15-20 ay içinde terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak bir buçuk milyon sığınmacının ülkesine dönmesini amaçlıyor.

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi'nin manşetine taşıdığı haberde Suriye Devlet Başkanı Esad ile de görüşme sinyali verildi.

Fırat Kalkanı, Barış Pınarı ve Zeytin Dalı Harekât bölgelerinde organize sanayi inşa projelerinde büyük aşama kaydedilirken aynı koridorda Katar’ın fonladığı 200 bin konutun saha analizleri yapıldı, proje ihale aşamasında. Şam kanadı ile mülteciler ve terör örgütü PKK koruları başta olmak üzere görüşme trafiği de devam ediyor.

Şam'ın PKK işgal hattına yapılacak bir terör operasyonunu kuzey ve doğu yani Deir el-Zor, Rakka ve Menbiç aksından desteklemesini isteyen Türk tarafı, tüm petrol ve gaz alanlarının yeniden Şam’ın kontrolüne geçmesi ve tüm arama, işleme, nakil ile ihraç konusunda destek taahhüdünü de tekrarladı.

BAE, Suudi Arabistan, Cezayir ve Ürdün’ün Şam-Ankara görüşme trafiğine diplomasi desteğini artırırken bazı liderler, Erdoğan ve Esad arasında doğrudan görüşme zemini oluşturma amaçlı girişimlerini sürdürüyor.

Türkiye, TSK ve Suriye Millî Ordusu’nun terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak önümüzdeki 15-20 aylık dilimde 1,5 milyon mültecinin ülkesine dönüşünü hedefliyor.

Suriye Devlet Başkanı Esad ile başlayan diplomatik görüşme trafiğinde Türkiye’nin öncelikli talebi, resmî nüfus ve tapu kayıtlarının 2011 öncesi baz alınarak yenilenmesi.

Suriye’deki mevcut durum, Türkiye için olduğu kadar Suriye içinde toprak bütünlüğü, terör, ekonomi ve siyasi tehdit hâline dönüştü. Suriye'nin PKK'ya karşı yürüttüğü mücadelede hükümetin de dikkatini çekiyor.

# türkiye # erdoğan # pkk # tsk # suriye # operasyon # terör # ekonomi # türk # doğu # beşar esad # sığınmacı # Suriyeli sığınmacı