"Maduro'nun ziyareti insancıl çok kutuplu Dünyayı kurma gezisi"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Türkiye ziyaretini, Venezuelalı milletvekilleri değerlendirdi. Maduro’nun "Yeni Dünya gezisinin" Ankara’dan başladığını belirten milletvekilleri, hükümet ve muhalefetin bu gezinin arkasında olduğunu vurguladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 4 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türkiye ve Venezuela arasında turizm, tarım ve finans sektörlerinde üç ayrı anlaşma imzalandı.

Türkiye’ye hareket etmeden önce gezinin “Avrasya coğrafyasını ve müttefik ülkeleri kapsayacağını” duyuran Maduro, Ankara’dan Cezayir’e geçti.

Maduro’nun Türkiye ve Avrasya gezisini, Venezuela iktidar ve muhalefet partilerinden 5 milletvekili değerlendirdi.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi Milletvekili Ramon Lobo, dünya ekonomisinin geleceğinin Avrasya'da olduğunu vurguladı. Lobo, NATO'nun Türkiye’yi tehdit ettiğine de dikkat çekti:

- Dünya ekonomisinin geleceği Avrasya’da. Avrasya ülkeleri, pandemi koşullarında bile başardıkları büyüme rakamları ile bunu kanıtladı. Bugün de Rusya, bütün yaptırım ve baskıya rağmen ekonomik kalkınmasını sürdürerek bunu sergiliyor. Türkiye ile ilişkilerimiz ise her zaman çok iyiydi. Bugün NATO, Türkiye’yi tehdit ediyor. Ama Türkiye adımlarını her zaman ileriye doğru attı. Yine öyle olacak.



Milletvekili ve aynı zamanda Meclis Petrol Enerji Komisyonu Başkanı olan Angel Rodriguez de yaptırımları ele aldı:

- Bu ziyaret, dünyada önemli gelişmelerin gerçekleştiği bir döneme rast geldi. Dünya çapında enerji fiyatları, onlarla bağımlı olarak gıda fiyatları yükseliyor. Maduro’nun müttefik ülkelere yapacağı bir ziyarette Venezuela’nın bu potansiyelinin değerlendirilmesi ele alınacaktır. Bunun dışında, ABD’nin Venezuela, Küba ve Nikaragua’ya uyguladığı, şimdi de Rusya’ya karşı yürürlüğe koyduğu yasadışı yaptırım politikaları ele alınacaktır.



Milletvekili Robert Sandoval ise Madoro'nun gezisini "İnsancıl, çok kutuplu dünyayı kurma gezisi" olarak tanımladı:


- Kanımca Başkan Maduro’nun bu gezisi, Comandante Chavez’in çizgisinin devamını oluşturuyor: çok kutuplu dünyanın oluşturulmasına yönelik bir adım daha. Başkan Maduro, parlamentodan aldığı onay ile bu önemli geziye çıktı ve bir dizi önemli anlaşma imzalayacak.Bu anlaşmalar, Bolivarcı Devrimin içeriğini yansıyor: Tek kutuplu ve tük kültürlü dünyaya son vermek, egoizmi yenmek, bunların yerine işbirliği, kolektivizm, milli egemenliğe saygı ve hümanizme dayanan, insanlığa hümanizmi geri getiren çok kutuplu dünyayı inşa etmek.



Milletvekili Jhonnan Cedeno, Maduro'nun ABD yerine Türkiye’de olduğuna dikkat çekti:

- ABD bugünlerde Venezuela, Küba ve Nikaragua’yı Los Angeles’ta düzenlenen Amerikalar Zirvesi’nden dışladı. Ülkelerimizin hükümetleri bu kıta çapındaki zirveye davet edilmedi. Nicolas Maduro’nun Avrasya’ya ve müttefik ülkelere yönelik ziyareti, ABD’nin bu tutumunun ardından gerçekleşti. Ziyaret, ittifak ilişkilerini daha da derinleştirmeyi amaçlıyor.


Muhalefet partisi olan Demokratik Eylem Partisi milletvekili Feniel Giron, hükümet ve muhalefetin bu gezinin arkasında olduğunu vurguladı:

- Başkan Maduro’nun bu gezisi, Venezuela’nın uluslararası düzlemde önünün kesilmeye çalışıldığı, ülkemizin frenlendiği bir dönemde gerçekleşiyor. Bu ziyaretle Venezuela, önüne konulan duvarları yıkıyor, sınırları aşıyor ve kendini uluslararası düzlemde yeniden konumlandırıyor.
# abd # ankara # türkiye # meclis # cezayir # Venezuela # Uluslararası # Başkan # son # nicolas maduro