Yunanistan ikinci kez geri adım attı

Rusya ve İran’ın petrol tankerlerine el koyan Yunanistan, ülkedeki armatörlerin baskısı ile ikinci kez geri adım attı. Moskova ve Tahran’ın sert tepki gösterdiği olayın ardından yerel mahkeme önce Rus tankeri hakkında verilen el koyma kararını bozdu. İran’ın misillemesi üzerine Yunan armatörler devreye girdi. Yunan mahkemesi İran gemisi ve petrolüne el koyma kararı da kaldırıldı.

Yunanistan Rusya ve İran’ın kararlılığı karşısında bir ayda iki kez çark etti. Yunan mahkemesi Rusya ve İran’a ait petrol gemilerine el koyma kararını baskı üzerine kaldırmak zorunda kaldı.

Yunan hükümeti ABD’yi memnun etmek için Rusya’ya karşı petrol yaptırımlarına katıldı. Bu kapsamda Yunan unsurları 15 Nisan’da Atina açıklarında arızalanan Rus Tankerine el koydu. Yunan makamlar el koymaya gerekçe olarak yerel mahkemenin verdiği “AB ve NATO yaptırımları kapsamında olduğunu” kararını gösterdi.

Moskova’nın sert tepkisi üzerine aynı mahkeme birkaç gün sonra kararından döndü. Mahkeme, el konulan Rus tankerinin 1 ay önce yaptırım listesinde olmayan bir Rus firmasına satıldığını belirterek, önceki kararını bozup geminin yoluna devam etmesine izin verdi.

Rus tankeri Eğriboz Adası’ndan demir almadan ABD devreye girdi. Washington, Atina yönetiminden Rus tankerindeki 107 bin ton İran petrolüne el konulmasını istedi. Washington yönetimi, petrolün başka gemilere boşaltılarak ABD’ye gönderilmesini talep etti.

Halkida mahkemesi, 22 Mayıs’ta ABD’nin talebini kabul etti. Bu kez de Tahran yönetimi sert tepki gösterdi. İran Devrim Muhafızları da “Körfez sularındaki ihlallerini” gerekçe gösterip 27 Mayıs’ta Basra’da seyreden iki Yunan tankerine el koydu.

İran’ın kararlı duruşlu üzerine Yunan armatörler devreye girdi. Basra Körfezi’nde halen 17 Yunan bandıralı geminin seyir yaptığını da dikkate alan armatörler Atina hükümetine baskı yaptı. Halkida mahkemesi, bu kez de aracı bir Yunan firmasının talebini kabul ederek, İran petrolüne el konmasına ilişkin önceki kararını bozdu.

ABD isteğiyle başka gemilere boşaltılan İran petrolü, tekrar Rus bandıralı tankere aktarılacak. Yunan yetkililerin umudu ise İran’ın el koyduğu 2 Yunan bandıralı tankeri serbest bırakması.

# abd # rusya # yunanistan # iran # tanker # nato # Atina # petrol # moskova # tahran # bin # armatör