Yunan milletvekili: "Ülkeyi devasa bir ABD üssü yaptınız"

Yunan Milletvekili Kleon Grigoriadis, ülkeye 9 ABD üssü kurulmasına izin veren Miçotakis hükümetine tepki gösterdi. "Ülkeyi devasa bir ABD üssü yaptınız” diyen Yunan vekil, “şu an Türk askerler değil, ABD’li askerler Girit'te, Dedeağaç'ta, Larisa'da” ifadelerini kullandı.

Yunanistan hükümetinin ülkeyi ABD üssüne çevirmesi tepkilere neden oluyor. Yunanistan'da muhalefetteki MeRA25 Partisi milletvekili Kleon Grigoriadis Miçotakis yönetimini, "Yunanistan’ı devasa Amerikan üssü yaptınız. Şimdi de bizi işe yarar akılsızlar olarak kullanıyorlar" sözleriyle uyardı.

Yunan milletvekili basında yer alan haberlerle Türkiye ile savaşın kapıda olduğu gibi hava yaratıldığına dikkati çekti ve "Şu an Türk askerler değil, ABD’li askerler Girit'te, Dedeağaç'ta, Larisa'da" dedi.

MeRA25 milletvekili, bu algıyla Yunan halkına korku salınmaya çalışıldığını vurguladı.



“YUNAN HALKINI KORKUTUYORLAR” 


"Amaç, Yunanistan'ın Amerikan üssüne dönüşmesi gerçeğini ve düşmana karşı bize yardım edecek olan ‘sözde koruyucu’yu kabul edilebilir kılmak için vatandaşları korkutmak"

Grigoriadis, Yunanistan'ın ABD’nin bir piyonu olarak genel bir savaşa dahil edilmek istendiğini söyledi. Miçotakis hükümetinin şeffaf davranmadığını ve yeterince bilgi vermediğini de vurgulayan Yunan milletvekili, gelişmelerden ABD makamları açıklama yaptıkça haberdar olduklarını belirtti.

Yunanistan’daki ABD üslerine Ana muhalefet partisi SYRIZA da (siriza) karşı çıkıyor. SRİZA Lideri Aleksis Çipras, ABD ile genişletilen savunma işbirliği anlaşmasının Yunanistan’a güvenlik garanti sağmadığını belirtiyor.

Yunanistan Komünist Partisi de ülkedeki ABD üslerine karşı. ABD üsleri protesto eden Yunan Komünistler ABD bayrağı ile NATO flaması yapmıştı.

Sadece Avrupa Birliği’ne 400 milyar dolar borcu olan Yunanistan’da seçimler normal şartlarda 2023 yılının Ağustos ayında yapılacak. Atlantik sisteminin üretimden kopardığı ülkede Miçotakis yönetiminin savunma harcamalarını artırması ve Türkiye düşmanlığı iç siyasette tartışmalara neden oluyor. Yunanistan’da siyasi çevreler 1919’daki gibi bir hataya düşülmemesi konusunda hükümete sık sık uyarılar yapıyor.

# abd # türkiye # yunanistan # güvenlik # türk # ege # milletvekili # Mavi Vatan # avrupa # nato # Adalar # miçotakis