Avrupa'da Kuzey İrlanda anlaşmazlığı

İngiltere'de hükümet, Avrupa Birliği'nden ayrılık anlaşmasının parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü'nün tek taraflı değiştirilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sundu. AB, protokolü değiştirme girişimine tepki gösterdi.

İngiltere, Brexit anlaşmasının parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nü tek taraflı olarak değiştirmek için harekete geçti. İngiltere hükümetinin sunduğu tasarı, Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere, Galler ve İskoçya'dan Kuzey İrlanda'ya giden malların gümrüğe tabi tutulması zorunluluğunu büyük ölçüde kaldırıyor.

Tasarı metnine göre Kuzey İrlanda'da kalacak mallar, gümrük kontrolüne gerek duyulmadan "yeşil şerit" üzerinden taşınabilecek. Ancak İrlanda Cumhuriyeti’nden Avrupa Birliği’ne giden mallar "kırmızı şerit" uygulamasıyla gümrüğe tabi tutulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Avrupa Adalet Divanı değil İngiliz mahkemeleri son sözü söyleyecek.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, tasarıyla Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık'ın geri kalanından farklı muamele görmesi durumuna son verileceğini açıkladı. Truss, İngiliz mahkemelerinin üstünlüğü ile ülkenin toprak bütünlüğünün de korunacağını belirtti.

İngiltere Avrupa Birliği ile müzakerelere açık ancak Brüksel buna istekli değil. Avrupa Birliği^nden İngiltere'nin girişimi üzerine açıklamalar geldi. Tarafların Brexit sürecinde ticaret anlaşmasını onayladığını hatırlatan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, “Kuzey İrlanda Protokolü’nü yeniden müzakere etmek gerçekçi değil. Tek taraflı eylem karşılıklı güvene zarar veriyor" dedi.

İngiltere’nin Kuzey İrlanda Protokolü’nde tek taraflı değişiklik yapma girişimini Almanya Başbakanı Olaf Scholz da eleştirdi. Bu girişimin Avrupa Birliği ile İngiltere arasında yapılan anlaşmalardan ayrılma anlamına geldiğini belirten Scholz, "Bunun için bir sebep yok. Avrupa Birliği buna birlikte bir tepki verecek." dedi.

# ingiltere # Dışişleri Bakanı # avrupa # avrupa birliği # irlanda # son # birleşik krallık # kuzey irlanda