Türkiye-Rusya-İran Suriye'de ayrılıkçılara karşı

Kazakistan'da yapılan Suriye konulu 18. Astana görüşmelerinin sonuç bildirisi açıklandı. Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de ayrılıkçı yönetimlere karşı iş birliğinin devam edeceğini bir kez daha teyit etti.

Suriye krizine kalıcı çözüm bulmak üzere Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde başlatılan Astana görüşmelerinin 18’incisi, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı.

Toplantının sonuç bildirisinde, taraflar, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü taahhütlerini bir kez daha yineledi.

Bildiride, sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil, komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı yönetimlere karşı kararlılık vurgusu yapıldı. Suriye’nin kuzeyine ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemine dikkati çekildi.

Taraflar, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrimeşru, sözde 'öz yönetim' teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurgulayarak kuzeydoğu Suriye’deki gayrimeşru ve sözde 'öz yönetim' girişimleri dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerini kınadı.

Sonuç bildirisinde, ABD'nin desteğiyle Fırat Nehri’nin doğusunda varlığını sürdüren bölücü terör örgütü PKK/YPG'ye işaret edildi.

Taraflar, buradaki yerel halkın barışçıl gösterilerinin şiddetle bastırılması, zorla silah altına alma ve eğitim alanındaki ayrımcı faaliyetler dahil olmak üzere sivillere yönelik artan baskı ve saldırılardan duyulan derin endişelerini beyan etmiştir.Bu çerçevede, PKK/YPG terör örgütü ile mücadelede kararlılığımız ile sınırlarımızı korumak, halkımıza, güvenlik güçlerimize ve Suriyeli masum sivillere yönelik saldırıları engellemek için her türlü tedbiri almaktan imtina etmeyeceğimiz güçlü şekilde vurgulanmıştır.

Bildiride ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ndeki durumu ayrıntılı olarak gözden geçirdikleri belirtildi. Bölgede sürdürülebilir normalleşmenin sağlanması ve insani durumun iyileştirilmesi için daha fazla çaba gösterme hususunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

# abd # türkiye # rusya # iran # suriye # terör # güvenlik # terörle mücadele # esad # Ulusal # astana # kazakistan # ayrılıkçı