BDDK kararı hangi şirketleri etkiliyor?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullandırım sınırlaması getiren karara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bir şirketin karar kapsamına girebilmesi için gereken şartlar, sınırlamadan istisna tutulacak haller sıralandı.

BDDK, 15 milyon TL'den fazla döviz varlığı olan şirketlere TL ticari kredi verilmemesine ilişkin düzenlemeye açıklık getirdi. Şirketlerin kapsama girmesi için gereken şartları sıraladı.

Buna göre, şirketlerin bağımsız denetime tabi olması, şirketin yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve şirketin Yabancı Para nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda karar kapsamına gireceği açıklandı.

Açıklamada bazı şirketlerin, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttuklarına dikkat çekildi. "Üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları, gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir" denildi.

Karar kapsamına dahil olan ve olmayan Yabancı Para nakdi varlıklar da açıklandı. Şirketlerin altın da dahil olmak üzere efektif dövizleri ile bankalardaki Yabancı Para mevduatları dahil olacak. Yurt içi yerleşiklerce Yabancı Para cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler ve eurobond gibi borçlanma araçlarından oluşan diğer parasal varlıkları bu kapsama girmeyecek.

Öte yandan Yabancı Para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında, hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılacak.

Her banka, müşterilerinin bu tür dolanma amaçlı Yabancı Para varlık transferi gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini kendi bankaları özelinde kontrol edecek.

Böyle bir tespitte bulunmaları halinde bankalar, BDDK'ye bilgi verecek. kredinin açılmasını sağlayanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılabilecek.

Dolar ve Euro, BDDK'nın kredi adımı sonrası haftaya yüzde 4'ün üzerinde düşüşle başladı. Analistlere göre borsa ve kur cephesinde hareketli bir gün yaşanacak.

Döviz kurları ilk işlemlerde yüzde 4'ün üzerinde düşüşler yaşandı. Dolar 16.9 ve Euro 17.2 seviyelerine kadar geriledi.

# türkiye # Döviz # Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası # BDDK # Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu # dolar # karar # ilk # Euro # son