EYT'lilere emeklilik müjdesi: İşte ayrıntıları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, sözleşmeli personel, geçici-taşeron işçiler ve emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili üç ayrı komisyon kuruldu. Komisyonlar, çalışmalarını Ekim ayına kadar tamamlayacak. EYT'lilerin 2023 yılı başından itibaren "kademeli" olarak emekli edilebilmesi için bir çalışma üzerinde durulduğu öğrenildi.

Emek cephesini ilgilendiren önemli bir çalışma için düğmeye basıldı. Masada, sözleşmeli personel, taşeron işçiler ve emeklilikte yaşa takılanlar var.

Memura ek gösterge, asgari ücrete ara zammın ardından gözler şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni adımlarına çevrildi. Bakan Vedat Bilgin, sözleşmeli personel, emeklilikte yaşa takılanlar, kamudaki taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerin yıl sonuna kadar çıkarılmasını hedeflediklerini söylemişti.

Bakanlık, kamudaki sözleşmeli personel, taşeron ve geçici işçiler ve EYT'lilerle ilgili adım atmak için takvimi belirledi. Bu kapsamda, Bakanlık bünyesinde üç ayrı komisyon kurulduğu öğrenildi. Türkiye Gazetesinin haberine göre, komisyonların ekim ayına kadar hazırlıklarını tamamlamaları bekleniyor.

EYT ile ilgili alternatifli formüllerin ele alınacağı çalışmalar sırasında bütçeye yükü, sosyal güvenlik açıklarına etkisi gibi başlıklar dikkate alınarak bir taslak hazırlanacak. EYT’de kademeli bir geçişle bu maliyetin azaltılması formülünün ağırlık kazandığı belirtiliyor.

2023 yılı başından itibaren EYT'lilerin "kademeli" olarak emeklilik hakkı elde edebilmesine yönelik bir düzenleme yapılması üzerinde duruluyor.

Geçici işçilerin çalışma sürelerinin 10 aydan 12 aya çıkarılması, 70 bin taşeron çalışanın kadroya alınarak tayin hakkı verilmesi gibi düzenlemelerin de yıl sonuna kadar çıkarılması bekleniyor.

600 bine yakın kamudaki sözleşmeli personelin kadroya alınmasına yönelik düzenlemede de personele tercih hakkı getirileceği belirtiliyor.

Ekim ayından itibaren hazırlanan taslaklar önce Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirilecek.

# türkiye # güvenlik # ekonomi # eyt # işçi # çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı # emeklilik