ABD eski güvenlik danışmanından darbe itirafı

15 Temmuz Amerikancı FETÖ darbe girişiminin yıl dönümüne yaklaşırken ABD'den bir darbe itirafı geldi. Beyaz Saray Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, başka ülkelere darbe planlamalarına yardımcı olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'dan canlı yayında çarpıcı bir itiraf geldi.

Bolton, CNN televizyonunda katıldığı bir programda 6 Ocak ABD Kongre baskınının "Dikkatlice planlanmış bir darbe" olarak nitelenmesine yönelik konuştu. Trump'ın böyle çalışmadığını, bir fikirden başka bir fikre kolay atladığını söyledi.

Sunucu Jake Tapper ,"Darbe yapmak için son derece zeki olmaya gerek yok" diye karşılık verdi. Tapper ile Bolton arasında tartışma yaşandı. Bolton, tartışmada başka ülkelere darbe planlamalarına yardımcı olduğunu itiraf etti.

Sunucunun hangi darbe girişimlerinden bahsettiğini sorması üzerine Bolton, Venezuela'ya değindi. “Ayrıntılara girmeyeceğim. Muhalefetin yasadışı olarak seçilmiş bir başkanı devirmeye çalışması için ne gerektiğini gördüm ve başarısız oldular” dedi.

Bolton, 2019'da Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu dönemde Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı ayaklanma çağrısı yapan Juan Guaido’yu açıkça desteklemişti. ABD, eski Venezuela lideri Hugo Chavez'e yönelik 2002'deki başarısız darbe girişimine destek vermekle de suçlanmıştı.

Bolton'ın darbe itirafı, 15 Temmuz Amerikancı FETÖ’cü darbe girişimini de akıllara getirdi. Bolton, 15 Temmuz 2016'da darbe girişimi sırasında katıldığı bir canlı yayında darbecilerin yanında olduğunu söylemişti.

John Bolton'ın açıklamalarına tepkilerde gecikmedi. Sosyal medyada birçok kişi, Bolton'ın başka ülkelerde darbeleri destekledikleri konusunda bu kadar rahatça övünmesini eleştirdi.

ABD sadece Venezuela değil, aralarında Türkiye'ninde bulunduğu birçok ülkede yaşanan darbelere ve darbe girişimlerine gizli yada açıktan destek verdi.

# abd # türkiye # fetö # 15 temmuz # trump # Venezuela # Ulusal # Temmuz # john bolton # maduro # son # darbe