Türkiye BRICS'e üyelik başvurusu yapacak

Türkiye BRICS'e üye olmak için başvuru yapacak. Açıklamayı, BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand yaptı. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın; BRICS'e üye olmaya hazırlandığını söyleyen Anand, bu ülkelerin yakın zamanda başvuru yapacağını belirtti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın, ekonomik işbirliği için 2009 yılında kurduğu BRICS’e  Türkiye’nin de başvuru yapacağı duyuruldu. BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, Arjantin ve İran'ın geçtiğimiz haziran ayında yaptıkları üyelik başvurusunu hatırlatırken; Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın da BRICS'e katılım için başvuru yapmaya hazırlandığını söyledi.

- Arjantin ve İran'a ek olarak Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır da kuruluşa üyelik başvuruları sunmaya hazırlanıyor. (…)Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın, BRICS'e katılımının çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini umuyorum. Bunun güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Elbette genişleme her zaman olumlu algılanır. Bu BRICS'in tüm dünyadaki nüfuzunu açık şekilde artıracaktır.



Anand, Rusya’nın Suudi Arabistan’ın BRICS’e katılma isteğini desteklediğini belirtti:

- Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçen 1-2 Haziran tarihinde Riyad'a yaptığı ziyarette bu konu gündeme geldi. Rusya, Suudi Arabistan'ın örgüte katılma isteğini destekledi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2018'de Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde düzenlenen 10'uncu BRICS Zirvesi'ne "özel davetli lider" olarak katılmış ve Türkiye'nin BRICS'e üyelik konusunda isteğini dile getirmişti.

# türkiye # rusya # erdoğan # iran # hindistan # mısır # çin # cumhurbaşkanı # suudi arabistan # brezilya # Arjantin # brics