Bakan Akar tahıl zirvesinin detaylarını açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul'da yapılan "Dörtlü Tahıl Zirvesi'' ile ilgili açıklama yaptı. Akar, İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi kurulması için mutabık kalındığını belirtti. Gelecek hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye’de olacağını bildiren Akar, toplantıda çalışmaların imza altına alınacağını kaydetti.

İstanbul'da yapılan "Dörtlü Tahıl Zirvesi'' ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan açıklama geldi.

Toplantının olumlu bir havada geçtiğini söyleyen Akar, İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını belirtti.

Bakan Akar, Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye’de bir araya geleceğini, toplantıda ayrıntıların bir kez daha gözden geçirileceğini ve çalışmaların imza altına alınacağını kaydetti.

Milli Savunma Bakanı, Türkiye'nin, bugüne kadar bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların yanı sıra insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti.

Toplantının ardından bir açıklama da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'dan geldi. Guterres, "Karadeniz'den Ukrayna'ya buğday ihracatının yeniden başlaması için yapılan görüşmelerde ileriye dönük kritik adım atıldığını söyledi. "Bir sonraki adımın bizi resmi anlaşmaya ulaştırmasını umuyoruz" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da 4'lü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, Moskova'nın taraflara bazı teklifler sunduğunu belirtti. "Rus heyeti bu sorunun erken ve pratik çözümüne yönelik bir teklif hazırladı ve değerlendirmeye sundu" ifadelerini kullandı.

Telegram hesabından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e dünya gıda tedarikini yeniden başlatma konusundaki çabalarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Rusya’nın “Karadeniz’de gemilere yönelik tehdidinin kaldırılması halinde” bunun küresel gıda krizinin şiddetini hafifleteceğini dile getiren Zelenski, “Ukrayna heyeti bana ilerleme olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde detayları BM Genel Sekreteri ile koordine edeceğiz.” dedi.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # hulusi akar # karadeniz # Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar # savunma # bakan # Zelenski # Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov # Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski