Kolombiya'da kadınlar çatışmaların izini kahve üretimiyle siliyor

Kolombiya’nın güneyinde, bir zamanlar sık sık yaşanan çatışmalarla hatırlanan Caqueta yönetim bölgesine bağlı Paujil kasabası, barış sağlandıktan sonra kadın girişimcilerin çabasıyla ve kahve üretimiyle anılmaya başlandı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşmasının ardından kısmen güvenliğin sağlandığı bölgelere, devlet teşviki ve sosyal projelerle geri dönen bir grup kadın girişimci, dağlarda kahve üretimi yapıyor.

Paujil’deki Sonora köyündeki kadın girişimciler, "Cafe Sonora" adını verdikleri kendi kahve markasını piyasaya sürdü.

Dernek üyelerinden Miryam, 20 yılı aşkın süre önce Tulua kentinden bu köye geldiğini belirterek, "Kocamın ailesinin Sonora'daki çiftliğine geldiğimde, kahve hasadının ortasındaydılar. Toprak ve kahve bilgisini öğrenmek zorunda kaldım. Bugün artık çocuklarıma ve torunlarıma öğretebileceğim bir arazi var." ifadesini kullandı.

Üreticilerden Helena Tellez, kahve yetiştiriciliğinin yalnızca erkeklere özgü bir meslek olmadığını vurgulayarak, "Kahve kültürü maçodur. Kahve sertifikasını hep kocalar alır, şimdiye kadar kadınlara kimlik kartı dışında bir şey verilmedi. Bu proje, kadınların kilit nokta olduğunu gösterdi." dedi.

# Kolombiya # kahve # farc