Bloomberg Ankara'nın planını yazdı

Türkiye, Rus enerji kaynakları için dolar cinsinden ödemeyi bitirmek istiyor. Amerikan Bloomberg haber ajans, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran’da Rus Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede “enerji ithalatını milli paralar ile ödeme” gündeminin planlandığını bildirdi. Ankara ve Moskova’nın doları devre dışı bırakacak ödeme yöntemi üzerinde çalıştığı kaydedildi.

Amerikan Bloomberg ajansı, Türkiye ve Rusya’nın dolara darbe vuracak çalışmalar içinde olduğunu yazdı. Bloomberg, “Türkiye’nin Rus enerji kaynakları için dolarla ödemeye son vermek istediğini” bildirdi.

Blombeerg’in aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tahran’da Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus enerji kaynakları karşılığındaki ödemelerin yerel para birimleri üzerinden yapılması konusunu görüşmeyi planladı. Haberde Ankara ve Moskova’nın bir süredir bu konunun üzerinde çalışmalar yaptığı belirtildi. Bloomberg, bu adımla Türkiye’nin döviz rezervlerinde tasarruf etmesine imkân sağlayacağını vurguladı.

Yerel para birimlerinin sadece enerji ile ilgili işlemlerde değil, diğer ödemelerde de kullanılması düşünülüyor. Moskova’nın ödemelerden elde edeceği Türk liralarının daha sonra Türkiye’de mal satın almak için kullanılabileceği öngörülüyor. Ayrıca Rus rublesi de ödeme mekanizmasının para birimlerinden biri olarak inceleniyor.

Erdoğan ve Putin’in bu konuları Tahran’da ele alınması beklendiğini belirten Bloomberg, görüşmelerin sonunda düzenlenen basın toplantısında konunun gündeme gelmemesine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doların milli ekonomiler üzerinde baskı aracı olduğunu açıklamıştı. Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 2018’deki toplantısında “Aramızdaki ticarette milli para birimleri kullanmamız, emperyalist prangaları parçalamamız bakımından son derece önemlidir” demişti. Türkiye’nin milli paralarla ticaret politikasını Rusya’nın yanı sıra İran ve Çin ile de çalıştığı biliniyor.

# ankara # türkiye # rusya # erdoğan # iran # Putin # ticaret # türk # tahran # son # bloomberg