TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Yoksulluk sınırı 22 bin 279 liraya çıkarken, açlık sınırı ise 6 bin 840 liraya yükselerek yeni asgari ücreti geçti. Bekâr bir çalışanın “Yaşama maliyeti” ise aylık 8 bin 929 liraya yükseldi.

2022 yılı Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı.

Türk-İş, araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, açlık sınırı 5 bin 500 lira olan yeni asgari ücreti ilk ayda bin 340 lira aştı. Yani dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 7 bin liraya dayandı.

Yoksulluk sınırı ise 22 bin 279 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı, dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını kapsıyor.

Bekâr bir çalışanın “Yaşama maliyeti” ise aylık 8 bin 929 liraya yükseldi.

Araştırmaya göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,01 oranında oldu. On iki ay itibariyle artış oranı yüzde 128,44 olarak hesaplandı. Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 66,90 oranında oldu.

Araştırmaya göre, ortalama süt fiyatı arttı. Yoğurt fiyatı sabit kaldı. Peynir yüzde 10 zamlandı.

Aylık tabanda yumurta yüzde 26, nohut yüzde 14, kuru fasulye yüzde 12, kuzu eti yüzde 10, balık eti yüzde 12, yeşil mercimek yüzde 8 artış gösterdi. Kırmızı mercimek ve tavuk fiyatlarında da az bir miktar artış yaşanırken, yağlı tohumların fiyatı değişmedi. Dana eti fiyatı, kurban bayramı nedeniyle oluşan talebin azalması nedeniyle yüzde 2 azaldı.

# sağlık # ankara # türk # enflasyon # işçi # Temmuz # ilk # sendika # 2022 # açlık sınırı # Yoksulluk Sınırı