CIA görevlileri Türkiye'nin Rusya ile ticaretini araştırıyor

ABD Rusya’ya uyguladığı yaptırımları izleme bahanesiyle Türkiye’de casusluğa soyundu. Yenişafak'ın haberine göre, bir CIA görevlisi görüştüğü konut sektöründen iş adamlarına, “Ruslara kaç ev sattınız, parayı nasıl tahsil ettiniz” gibi sorularla ticaretin boyutunu öğrenmeye çalıştı.

Türkiye'nin Rusya ticaretini hedef alan ABD, TÜSİAD'a gönderdiği tehdit mektubunun ardından şimdi de casusluğa başladı.

Yeni Şafak'ın haberine göre ABD, Rusya’ya uyguladığı yaptırımları izleme bahanesiyle tüm siyasi ve diplomatik teamülleri çiğneyerek Türk iş adamları ile görüşme yaptı.

ABD’nin istihbarat servisi CIA’nın Türkiye Şefi’nin de katıldığı görüşmelerde, Ruslara konut satan inşaat firmalarının yetkililerini çağırıp açıkça tehdit ettiği ifade edildi.

Bir CIA görevlisinin görüştüğü konut sektöründen iş adamlarına, “Ruslara kaç ev sattınız?”, “Sattığınız evlerin bedelini hangi para birimiyle tahsil ettiniz?”, “Ödemeyi hangi kanaldan yaptılar? Parayı elden mi aldınız yoksa banka üzerinden mi ödeme yaptılar?” gibi sorular sorduğu belirtildi.

Görüşmelerde Türk iş insanlarına sorulan sorular üzerinden Türkiye'nin Rusya ile ticaretinin boyutunun öğrenilmek istendiği kaydedildi.

Haberde ayrıca ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun haziran ayında Ankara’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile görüştüğü belirtildi.

Adeyemo’nun Elitaş ile kamuoyuna yansıyan ikinci görüşmesinin de geçen cuma günü telefonla olduğu yazıldı. Adeyemo'nun “Rusya, Batı yaptırımlarını Türkiye üzerinden delmeye çalışıyor” sözlerine "Türkiye'nin savaşın tarafları olan Ukrayna ve Rusya ile derin ekonomik ve siyasi ilişkilere sahip" yanıtının verildiği belirtildi. Devam eden süreç ve yaptırımlar konusunda Türkiye'nin konumunun değişmediğinin iletildiği ifade edildi.

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı’nın ajanları da kullanarak son aylarda Türkiye’de giriştiği faaliyetler, terör örgütü FETÖ ile birlikte yürüttükleri 17/25 Aralık kumpası hazırlıklarıyla benzerlik taşıyor. Dönemin ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, 20 Aralık 2013’te İstanbul’a gelerek banka müdürlerini İran yaptırımları gerekçesiyle tehdit etmişti. Cohen, Ankara’daki muhataplarına bilgi vermeden geldiği İstanbul’da bankacıları toplayıp İran için üstü kapalı tehditler savurmuştu.

# istanbul # abd # türkiye # rusya # iran # batı # bakan # tüsiad # Wally Adeyemo # ABD Hazine Bakan Yardımcısı