TZOB ayçiçek yeterliliğinin artması için teşvik talep etti

Ayçiçeğinde yeterlilik oranı her geçen gün düşüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği maliyeti ve üretimine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bayraktar, “İhtiyacımız olan ayçiçeğinin yüzde 37,5'ini ithalatla karşılıyoruz” dedi.

Ayçiçeği maliyeti 2022 yılında önemli derecede arttı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeğine bu yıl verilen fiyatın önümüzdeki sezonun ayçiçeği üretimini etkileyeceğini açıkladı:

- Alıcı kurumların ayçiçeği alım fiyatını; artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjını dikkate alarak açıklaması gerekiyor. Ayçiçeğine bu yıl verilecek fiyat, önümüzdeki sezonun ayçiçeği üretimini de etkileyecektir.


Hasadın başlamasıyla birlikte Birlikler tarafından açıklanan fiyatlar üreticilerin beklentilerini karşılamadı. Başkan Bayraktar, ayçiçeği üretiminde istikrarın sağlanması ve maliyetleri artan üreticilerin yeterli gelir elde edebilmesi için fiyatların yeniden gözden geçirilerek artırılması gerektiğini belirtti.

- Yeni başladığımız hasatta, üreticimizin mağdur olmaması için ayçiçeğinde yılsonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanan gümrük vergisinin hasat döneminde artırılması gerekiyor. Bugünlerde ithal ettiğimiz ayçiçeği tohumunun tonu yaklaşık 650 dolardır. Bu fiyat yurt içindeki fiyatları düşürecek ve çiftçilerimiz mağdur olacaktır. Bu yıl açıklanacak alım fiyatıyla, ayçiçeği üreticisinin emeğinin karşılığını alması gerekiyor.


İthalatçı ülkelerdeki krizler nedeniyle ithalat tehlikeye girerken fiyatlar yükseliyor. Başkan Bayraktar, bu gelişmeler üzerine üreticilerin ayçiçeği ekimi için teşvik edildiğini ve üretilen ürünün tamamının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde değerlendirileceğini ifade etti.

- Üretimini artıran üreticilerimiz alın terinin karşılığını alarak ödüllendirilmelidir. Ayçiçeğini ve ayçiçek yağını bulamadığımız ve fiyatını kontrol altına alamadığımız dönemleri unutmayalım. Ayçiçeği, ülkemiz ekonomisi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.


Tüketimdeki artış nedeniyle ithalata bağımlılık devam ediyor. Türkiye’de ithalat geçmiş yıllarda çoğunlukla ayçiçeği yağı şeklinde yapılmaktayken son yıllarda ayçiçeği ithalatı daha fazla yapılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu bitkisel ürün denge tablosuna göre, 2020-2021 sezonunda Türkiye’nin ayçiçeğinde yeterlilik oranı yüzde 62,5.

- İhracat da dâhil, ihtiyacımız olan ayçiçeğinin yüzde 37,5’unu ithalatla karşılıyoruz. 2021 yılında ayçiçeği tohumu yağı ve küspesi dış ticaretinde 942 milyon dolar açık verdik.


Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Şemsi Bayraktar, ekim alanlarının artırılması gerektiğini belirtti. Bayraktar “Fiyat ve alım garantisi, ayçiçeğinde ekim alanlarının artmasındaki önemli etkenlerdendir” dedi:

- Ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmalıdır. Üreticilerimizin alın terinin karşılığını aldığı bir sezon olması en büyük temennimizdir.
# türkiye # türkiye ziraat odaları birliği # Türkiye İstatistik Kurumu # son # Şemsi Bayraktar # Ayçiçeği # Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı