Türkiye'nin Suriye ile normalleşme mesajları ABD'yi rahatsız etti

Türkiye- Suriye arasındaki temas açıklamaları ABD'yi telaşlandırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin Suriye'yle ilişkileri normalleştirmesine karşı olduklarını itiraf etti. ABD'nin Suriye yönetimi ile diplomatik ilişkilere de karşı olduklarını da belirtti.

ABD'den Türkiye- Suriye arasındaki temas açıklamalarını hedef alan itiraf geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin Suriye'yle ilişkileri normalleştirmesine karşı olduklarını söyledi.

Gazetecilerin olası Türkiye-Suriye yakınlaşmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Patel, “ABD Esad rejimiyle diplomatik ilişkileri güçlendirmeyi amaçlamıyor ve diğer ülkelerin de ilişkileri normalleştirmesini desteklemiyoruz” yanıtını verdi.

ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayı düşünmediğini de ifade eden ABD’li yetkili, siyasi çözüm yönünde bir ilerleme göremediklerini belirterek “Hükümetleri Esad rejiminin son 10 yılda Suriye halkına karşı işlediği suçları çok dikkatli şekilde düşünmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Patel, Rudaw sitesine yaptığı açıklamada da, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonunu değerlendirdi.

Patel, “ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde artan askeri faaliyetlerden ve özellikle bunun sivil nüfus üzerindeki etkisinden derin endişe duymaya devam ettiğini tekrar edeceğim. ABD, mevcut ateşkes hatlarının sürdürülmesini desteklemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNDE NORMALLEŞME SİNYALLERİ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı'nda Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'la kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın peşine, Ukrayna'dan dönüşünde, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Bizim Esad'ı yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz" diyerek Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi yönünde adımlar atılacağının sinyalini vermişti.

Suriye'den ve Rusya'dan da Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi yönünde olumlu açıklamalar gelmişti.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # suriye # cumhurbaşkanı # türk # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # son # türkiye suriye # türkiye suriye son dakika # türkiye suriye normalleşme # türkiye suriye anlaşması # türkiye suriye sınır kapısı # türkiye suriye adana anlaşması