CIA bağlantılı uzman Vatan Partisi'nin Şam ziyaretine dikkat çekti

Vatan Partisi'nin Şam'a yapacağı ziyaret dünya basını tarafından yakından takip ediliyor. Konuyla ilgili CIA bağlantılı uzman Dr. James Dorsey bir makale kaleme aldı. Dorsey, iki ülkenin ilişkilerini geliştirme adımlarındaki Vatan Partisi etkisine dikkat çekti. Vatan Partisi’nin Rusya, Çin, İran ve Suriye ile dünya çapında bağlantıları olduğunu hatırlatan Dorsey, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da diyalog kurulması için ısrar ettiğini belirttti.

Vatan Partisi heyetinin Şam'a yapacağı ziyaret hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündeminde. 10 yıl sonra Şam'a doğrudan uçuş yapılacak. Ziyaretle ilgili CIA bağlantılı uzman Dr. James Dorsey bir makale kaleme aldı.

Singapur ve Nanyang Teknoloji Üniversitelerinde de kıdemli araştırmacı olan Dorsey, 2 ülkenin ilişkilerini geliştirme adımlarındaki Vatan Partisi etkisine dikkat çekti.

Dorsey makalesinde, Vatan Partisi’nin bölge ülkeleriyle bozulan ilişkileri düzeltmedeki etkisine vurgu yaptı. Vatan Partisi’nin Rusya, Çin, İran ve Suriye ile dünya çapında bağlantıları olduğunu hatırlatan Dorsey, Rus uçağının düşürülmesi sonrası iki ülke arasında uzlaşmada Vatan Partisi’nin etkili olduğunu belirtti.

Dorsey, Vatan Partisi’nin 2011 yılından beri Suriye ile bozulan ilişkilerin düzelmesi için adımlar attığını kaydetti. Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in bu adımının önceki dönemlere göre daha başarılı olacağını yazan Dorsey, normalleşmenin Rusya tarafından da desteklendiğini de ifade etti.

Dorsey, yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da diyalog kurulması için ısrar ettiğini belirtiyor. Erdoğan’ın, “Esad’ı yenmek ya da yenmemek gibi bir derdimiz yok.” ve “Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemli.” gibi sözlerini alıntılayan Dorsey, Erdoğan’ın “savaş baltasını” gömmek istediğine dikkat çekti.

CIA bağlantılı uzman, Türkiye ile Suriye’nin anlaşmasının bölgedeki PKK’nın aleyhine olacağını vurguladı. “Türkiye-Suriye yakınlaşması başarılı olursa SDG’ye hiçbir seçenek kalmayabilir.” ifadelerini kullanan Dorsey, “Erdoğan'ın kabul edebileceği şartlarda uzlaşma, şapkadan tavşan çıkarmak anlamına gelebilir.” yorumunu yaptı.

Öte yandan Dorsey, Türkiye’nin, ev sahipliği yaptığı ve çoğunluğu Suriyeli olan dört milyon mültecinin bir kısmını ülkelerine geri göndermeyi planladığını yazdı.

# türkiye # rusya # erdoğan # iran # pkk # suriye # çin # vatan partisi # cumhurbaşkanı # esad # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # şam # Singapur Üniversitesi