Yargı camiasında AİHM tartışması: ''Türkiye kuşatılmak isteniyor''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi çıkışı yargı camiasında da tartışılıyor. Ulusal Kanal'a konuşan yargıçlar, AİHM'in, verdiği kararları uygulamayan Batı ülkelerini görmezden geldiğini belirtti. Yargıçlar, Türkiye'nin bu baskılarla sıkıştırılmak istendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın adli yıl açılışındaki bu tepkisi gündem oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ( AİHM), terörden tutuklu HDP'li Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki kararlarını Türkiye'ye dayatması aylardır tartışılıyor. Konu hakkında son açıklama adli yıl açılış programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi:

- AİHM kararlarında adil değildir, siyasidir. Konu Türkiye olunca siyasi karar ama Fransa, Almanya olunca maalesef ters kararlar verir.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tepkisi yargı camiasında da tartışıldı. Ulusal Kanal'a konuşan yüksek yargı mensupları, AİHM kararlarını uygulamayan Batı ülkelerinin görmezden gelindiğini belirtti.


Yargıçlar, Türkiye'nin AİHM'in çok sayıda kararına uyduğunu ancak bu iki isim üzerinden bir siyasi baskı yapılmaya çalışıldığını ifade etti.

Yargıçlar, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bir çoğu AİHM kararlarını uygulamıyor. Bunun nedeni verilen kararlar işine gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin coğrafyası bakımından kuşatılmak istendiğini de vurguladı yargıçlar. Bu yüzden Demirtaş ve Kavala isimleri üzerinden Türkiye'nin sıkıştırılmak istendiği bildirildi.

# türkiye # erdoğan # hdp # cumhurbaşkanı # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # avrupa birliği # Ulusal # Bir # aihm # son # selahattin demirtaş # osman kavala # çok