Basın kanununda 29. madde ne olacak?

“Dezenformasyon düzenlemesi” olarak bilinen basın kanunu teklifi, 1 Ekim’de açılacak Meclis'in Genel Kurul gündemine gelecek. Cumhur İttifakı’nın teklifin 29’uncu maddesinde yumuşama yapmayacağı değerlendiriliyor. 29’uncu maddeyle gerçeğe aykırı bilgiyi yayanlara üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Meclis Genel Kurulu, yaklaşık 2 aylık tatilin ardından 1 Ekim Cumartesi günü açılacak. Yeni yasama yılının başlamasının ardından Genel Kurul mesaisini sürdürecek.

Meclis’in ilk ve en tartışmalı gündem maddelerinden birisi “Dezenformasyon düzenlemesi” olarak bilinen basın kanun teklifi olacak.

Teklifte yer alan ve çok tartışma yaratan iki madde, Adalet Komisyonu görüşmeleri sırasında güncellenmişti. Bu kapsamda, İletişim Başkanlığı’na verilen “Basın ahlâk esaslarına aykırı davranan gazetecinin basın kartını iptal etme yetkisi” kaldırılmıştı. Basınla ilgili faaliyet göstermeleri şartıyla kamu yararına faaliyette bulunan dernek ve vakıfların yöneticilerine “ Cumhurbaşkanı kararıyla” basın kartı verilmesinden de vazgeçilmişti.

Muhalefetin tepkisini çeken teklifin 29’uncu maddesinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmemişti. Tepkilerde maddenin kapsamının nasıl belirleneceğinin net olmadığı belirtilmişti. 29’uncu madde ile “Gerçeğe aykırı bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası” getirilecek.

Milliyet gazetesinin haberine göre Cumhur İttifakı yetkilileri, düzenlemenin Basın İlan Kurumu ile ilgili bazı maddelerinde değişiklik yapılabileceğinin sinyalini verdi. Cumhur İttifakı kurmayları, “Teklifte resmi ilan gelirlerinin paylaşılması ile ilgili birtakım sorunlar var” ifadelerini kullandı.

Kurmaylar, tepkilerin odağındaki 29’uncu maddede herhangi bir esneme, yumuşatma ya da değişikliğin söz konusu olmayacağını belirtti. Kurmaylar, gerekçe olarak Türkiye’de yalan haberler nedeniyle oluşan durumu örnek gösterdi.

Cumhur İttifakı kurmayları ancak 29’uncu maddenin daha etkili uygulanması için bir değerlendirme yapılabileceğini de kaydetti.

# türkiye # cumhurbaşkanı # ilan # Bir # ilk # Meclis Genel Kurulu # Basın İlan Kurumu # cumhur ittifakı # İletişim Başkanlığı # basın kanunu