İran'daki şiddet eylemlerine ABD ve HDP'den destek

İran’ın çeşitli kentlerinde devam eden şiddet eylemlerinde 300’den fazla kişi gözaltına alındı. Tebriz’de terör saldırısı düzenlemek isteyen göstericinin üzerinde el yapımı patlayıcı bulundu. Yakalanan diğer göstericilerde ise tabanca, pala, kılıç, asit gibi maddeler ele geçirildi. Eylemlere eski ABD’nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan destek geldi.

Polisler diri diri yakıldı. Camiler, bankalar, otobüsler ve durakları talan edildi. İran’daki şiddet eylemlerinikatılanların üzerinden çıkan bomba ve kesici delici aletler şoke etti.

22 yaşındaki Mehsa Emini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösteriler İran’da şiddet eylemlerine dönüştürüldü. Çok sayıda polisin yaralandığı eylemlerde 300’den fazla gösterici gözaltına alındı.

Terör örgütlerinin öncülük ettiği şiddet olaylarında, Tebriz’i kana bulamak isteyen eylemcilerde el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Patlayıcının etkisinin artırılması için bilyelerle güçlendirdiği görüldü.

Kürdistan Eyaleti'ndeki eylemlerde ise bir sabotaj grubu yakalandı. Yapılan aramalarda 65 Amerikan yapımı silah bulundu.

Yaklananan diğer göstericilerin üzerinde ve arabasında ise kılıç, pala, bıçak ve asit gibi maddelere rastlandı.

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP’li Selahattin Demirtaş da şiddet olaylarına destek açıklaması yaptı. Clinton açıklamasında, “İranlılar temel insan hakları için protesto yapıyor” ifadelerini kullandı. Eylemcilere destek için saçlarını kazıtan Selahattin Demirtaş da fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.

Polis araçlarının, ambulansların, bankaların yanı sıra çok sayıda kamu mallarının ateşe verildiği eylemlerle ilgili İran Ordusu’ndan da bir açıklama geldi. Düşmanın şeytani stratejilerle İran ulusunun haysiyetini ve birliğini zayıflatmaya çalıştığını belirten İran Ordusu, buna geçit vermeyeceklerini vurguladı.

Devrim Muhafızları da daha önce yaptığı açıklamada, İran’ın tarihinin yabancı düşmanlarla iş birliği yapan yerli iş birlikçilerle dolu olduğunu belirtti. Söz konusu düşmanların her türlü yolu kullanarak İran’a karşı harekete geçtiğini kaydetti.

Olaylarla ilgili yeni bir açıklama daha yapan Mehsa Emini’nin babası, eylemlerin kendileriyle bir ilgili bulunmadığını söyledi. Tek arzularının kızının ölümünün faillerinin cezalandırılması olduğunu bildirdi.

# abd # iran # sosyal medya # hdp # tabanca # Bir # selahattin demirtaş # tebriz # Kılıç # asit # el yapımı patlayıcı # hillary clinton # pala # Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş # Mehsa Emini # Kürdistan Eyaleti